Naționaliștii ruși sunt înnebuniți de furie după eșecul usturător din Ucraina și îl somează pe Putin să facă imediat schimbări

0 479

Naționaliștii ruși, înnebuniți de furie, i-au cerut duminică președintelui Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală a Rusiei în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să-și abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei, regiunea Harkov, relatează Reuters.

Căderea rapidă a orașului Izium, în regiunea Harkov, a fost cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala ucraineană Kiev, în martie. Și în timp ce forțele ruse abandonau, sâmbătă, oraș după oraș, Putin inaugura într-un parc de distracții din Moscova cea mai mare roată din Europa. Seara s-a încheiat cu focuri de artificii în Piața Roșie pentru a sărbători 875 de ani de la întemeierea orașului.

„Ne mândrim cu Moscova și iubim acest oraș cu maiestuoasa sa antichitate și cu ritmul său de viață modern și dinamic, cu farmecul parcurilor, aleilor și străzilor sale confortabile și cu multitudinea de evenimente comerciale și culturale”, le-a spus Putin moscoviților, potrivit mesajului de felicitate postat de Kremlin.

Ramzan Kadîrov spune că se va duce peste Putin, la Kremlin

Într-un mesaj audio de 11 minute postat pe Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al lui Putin, ale cărui trupe au fost în fruntea atrocităților din Ucraina, a condamnat pierderea Iziumului, care era un punct-cheie pentru aprovizionarea trupelor ruse, dar a recunoscut că această campanie nu decurge conform planului.

„Dacă astăzi sau mâine nu se vor face schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi nevoit să mă duc la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren”, a declarat Kadîrov.

O tăcere care provoacă furie

În timp ce pe teren rușii sufereau înfrângeri după înfrângeri, Ministerul rus al Apărării a postat vineri imagini video cu ceea ce a spus că sunt trupe trimise în regiunea Harkov. Duminică, Ministerul Apărării a declarat că forțele ruse au lovit pozițiile ucrainene din regiune cu trupe aeropurtate, rachete și artilerie.  Însă nici Putin, care este comandantul suprem al forțelor armate ale Rusiei, nici ministrul apărării, Serghei Șoigu, nu comentaseră public înfrângerea până duminică la prânz, precizează Reuters.

Tăcerea aproape totală a Moscovei cu privire la înfrângere – sau orice explicație pentru ceea ce s-a întâmplat în nord-estul Ucrainei – a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și al naționaliștilor ruși, care s-au dezlănțuit pe rețelele sociale, mai ales că Putin a descris la un moment dat șocul pe care l-a avut când i s-a spus, în calitate de spion KGB în Germania de Est, că „Moscova tace” în timp ce Zidul Berlinului se prăbușea, amintește Reuters.

„Își bat joc de ei (soldații ruși trimiși în Ucraina – n.r.)”, a scris un cunoscut blogger pro-război pe Telegram. „Acum nu este momentul să taci și să nu spui nimic, acest lucru dăunează grav cauzei”, scrie cel care postează sub numele de Rîbar.

Înfrângerea de la Harkov, comparată cu bătălia de la Mukden din 1905 Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunțat mută trupele de la Harkov pentru a se concentra asupra regiunii Donețk, în ceea ce a numit o „regrupare” a forțelor, dar declarația i-a enervat și mai mult pe unii bloggeri militari ruși.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata