NATO și iarna teribilă pe care o așteaptă Ucraina

71

editorial de Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles,

Unul din punctele care nu figurează în comunicatul final al miniștrilor de externe ai celor 30 de țări din NATO reuniți la București pe 29-30 noiembrie a fost anticiparea oboselii opiniei publice in Occident, dar și pregătirea măsurilor non-militare care trebuie luate pentru a ajuta Ucraina să traverseze această iarnă care se anunță «cumplită».

O «iarnă cumplită» (terrible winter) așteaptă Ucraina… expresia îi aparține secretarului general al NATO Jens Stoltenberg. Stoltenberg a acuzat Moscova că „încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război”.Membrii Alianței s-au pus așadar de acord în legătură cu livrarea nu doar de armament, dar și de echipament de iarnă, truse și echipament medical și generatoare electrice.

În realitate, nenumita «iarnă oribilă» a stat în centrul discuțiilor de la București. Aici, desigur, țări nordice precum Norvegia, dar și cei doi viitori membri ai NATO care s-au alăturat discuțiilor, Suedia și Finlanda, posedă o foarte mare expertiză în conducerea operațiunilor în condiții meteorologice extreme de iarnă.

NATO s-a angajat să ofere mai multe arme Ucrainei și să ajute și la repararea infrastructurii energetice, grav avariată de bombardamentele masive cu rachete și drone rusești.Bombardamentele au lăsat milioane de ucraineni fără electricitate și apă curentă la temperaturi coborâte, pe alocuri chiar polare. Ucraina cere în același timp de luni de zile de la NATO sisteme de apărare aeriană mai avansate.

Alianța militară NATO condusă de Statele Unite a exclus în mod repetat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune și alte astfel de arme, pe fundalul îngrijorărilor că acest lucru ar putea duce la o escaladare majoră cu o Rusie care deține arme nucleare. În Ucraina, lucrătorii din domeniul energiei din întreaga țară își continuă greaua sarcină de a repara structurile de alimentare cu energie și apă pentru milioane de oameni, pe fundalul avertismentelor că Rusia poate pregăti un nou val de atacuri cu rachete.

Discuții despre «crime de război»

Operatorul de energie electrică al țării, Ukrenergo, a anunțat că 30% din necesarul de energie electrică a țării nu este în prezent deloc asigurat, iar raționalizarea energiei va continua. La o reuniune la Berlin, miniștrii justiției din grupul G7 al națiunilor celor mai bogate au anunțat că vor coordona investigațiile asupra presupuselor crime de război comise în Ucraina. „Examinarea judiciară a atrocităţilor comise în Ucraina va dura ani de zile, poate chiar zeci de ani. Dar vom fi bine pregătiţi – şi vom persista atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat ministrul german al Justiţiei Marco Buschmann.

Conform convențiilor de la Geneva, atacurile asupra civililor sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora ar putea într-adevăr fi interpretate drept o crimă de război.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și