NATO va restricționa accesul personalului belarus în sediul Alianței

0 209

NATO va restricționa accesul personalului misiunii diplomatice din Belarus în sediul Alianței. Despre aceasta a anunțat secretarul general  Jens Stoltenberg, luni,  în contextul deturnării avionului companiei Ryanair în care se afla opozantul belarus Roman Protasevici, relatează Reuters.

Într-o conferință de presă înainte de întâlnirile miniștrilor apărării ai țărilor NATO Stoltenberg a declarat: „Am decis să restricționăm accesul personalului belarus la sediul NATO”.
Deturnarea cursei Ryanair Atena-Vilnius pentru arestarea unui jurnalist disident de regimul Lukașenko în urmă cu o săptămână a produs indignare în Occident și a dus la impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului.

Stoltenberg a solicitat, anterior, o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”.

O propunere de suspendare a Belarusului din programul de cooperare al NATO, Parteneriatul pentru Pace, nu a mai fost supusă votului după ce Turcia a blocat-o pentru a nu își strica relațiile cu Rusia, cel mai apropiat aliat al lui Lukașenko.

Belarusul nu este membru NATO dar a păstrat legături cu alianța nord-atlantică din 1992 și are o misiune diplomatică din 1998. Personalul acesteia poate să participe la seminare și întâlniri la NATO și în țări NATO ca parte a parteneriatului de cooperare pentru probleme precum controlul armamentului și educația militară.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata