Nemulțumirile soldaților ucraineni, după aproape doi ani de război. „Am pierdut timpul pentru nimic”

0 184

O stare de spirit sumbră planează peste soldații Ucrainei, în timp ce războiul cu Rusia continuă. În ciuda unei contraofensive dezamăgitoare în această vară și a semnelor de susținere financiară neclintită din partea aliaților, soldații ucraineni spun că rămân ferm hotărâți să câștige.

Dar, pe măsură ce iarna se apropie, ei își fac griji că Rusia este mai bine echipată pentru luptă și sunt frustrați că se află, din nou, în defensivă într-un război obositor. Unii se îndoiesc chiar de judecata liderilor lor, potrivit AP.

Nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni – cândva extrem de rară și exprimată doar în privat – este acum mai comună și mai răspândită.

Soldații ucraineni, tot mai demoralizați

În orașul sudic Herson, unde Ucraina lansează atacuri împotriva trupelor rusești bine înarmate de pe cealaltă parte a râului Nipru, soldații se întreabă de ce aceste operațiuni dificile nu au fost lansate cu luni în urmă pe vreme mai caldă.

„Nu înțeleg”, a spus un comandant al unității antidrone a Brigăzii a 11-a Gărzii Naționale, cunoscut pe câmpul de luptă sub numele de Boxer. „Acum e mai greu și mai rece.”

„Nu este doar sentimentul meu, multe unități îl împărtășesc”, a spus Boxer, care a vorbit cu condiția ca numai numele său de luptă să fie folosit.

Rusia, care a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014, controlează aproximativ o cincime din Ucraina. După 22 de luni de război, cele două țări se află, în esență, într-un impas de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri.

Forțele ruse urmăresc să pătrundă mai adânc în estul Ucrainei în această iarnă, spun analiștii, astfel încât președintele rus, Vladimir Putin, să își poată face campanie pentru a fi reales, un rezultat care este aproape sigur. Încurajat de câștigurile recente pe câmpul de luptă, Putin a declarat săptămâna trecută că rămâne pe deplin angajat în război și a criticat Ucraina pentru că a „sacrificat” trupele pentru a demonstra succesul sponsorilor occidentali.

În Statele Unite, care au cheltuit deja aproximativ 111 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, președintele Joe Biden pledează pentru un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de dolari. Însă parlamentarii republicani se opun – la fel cum unii parlamentari din Europa se pregătesc să ofere încă 50 de miliarde de dolari Ucrainei, după ce nu și-au îndeplinit promisiunile, în privința muniției.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata