Discuțiile de încetare a focului în Ucraina au adus în atenția lumii noi nume din cercul președintelui rus Vladmir Putin. Ideologia uniformă ar trebui să asigure un front unit, dar sunt relatări că negociatorii ruși au primit informații diferite sau chiar s-au confruntat unii cu alții, sugerând că acesta nu va funcționa pentru a favoriza un acord de pace, scrie Kyiv Independent.
Moscova a trimis în Arabia Saudită o delegație condusă de oameni de încredere versați – ministrul de externe Serghei Lavrov și fostul ambasador rus în SUA, Iuri Ușankov – iar la Washington pe directorul fondului de investiții directe al Rusiei, Kirill Dmitriev, un insider puțin cunoscut.
Cele mai exclusiviste structuri de putere ale Kremlinului sunt formate în baza unor relații personale cu Putin și au o viziune comună asupra lumii. Dar ele sunt și tabere care duc permanent o bătălie în culise pentru favoarea și atenția țarului.
Elitele rusești sunt dornice să imite ideologia lui Putin și în acest scop sunt angajate într-un un joc de a ghici dorințele lui Putin. Dar ele sunt și o sursă de țapi ispășitori, apreciază experții.
Grupurile din cercul restrâns al lui Putin
Acestea se împart în două mari categorii. În vârf se află siloviki, oficiali cu experiență militară sau în serviciile de securitate ale statului.
Printre aceștia se numără oficiali precum Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al țării.
„Ei sunt îngrijorați de securitizare și văd Rusia ca pe o fortăreață asediată”, apreciază Mihail Suslov, profesor la Universitatea din Copenhaga. „-
După ei vin tehnocrații: oficiali cu experiență în finanțe sau afaceri. Prim-ministrul Mihail Mișustin e bine cunoscut pentru prezența sub radar și rolul său în gestionarea sistemului fiscal al Rusiei.
Ei sunt cei raționali, „preocupați de o ordine mondială internațională stabilă și clară”, fiind interesați doar de „afaceri ca de obicei”, spune expertul.
Membri ai cercului apropiat al lui Putin sunt aproape exclusiv bărbați și apropiați de președinte ca vârstă.
Cu toții aderă la o viziune similară – animați nu atât de ura față de Occident, cât de convingerea că acesta a înșelat Rusia și o tratează nedrept, spune Suslov.
Astfel, de pildă, Rusia are dreptul să obțină Ucraina, devenit un câmp de luptă între Rusia și Occident.
Opiniile lor provin de la Putin, care la rândul lui se inspiră din lucrările din cercul lui, spune Stephen Hall, profesor asistent la Universitatea din Bath.
Tehnocrații de la Kremlin, în special, susțin importanța unor conexiuni cu Occidentul și cu lumea.
Dar această perspectivă mai pacifistă înseamnă și o influență mai redusă asupra președintelui.
„În acel grup apropiat, cred că vedem șoimi și porumbei deghizați în șoimi mai degrabă decât porumbei adevărați în acest moment”, spune Hall.
Un cerc care se micșorează
Cei din preajma lui Putin sunt foarte puțini, dar sunt cei mai motivați să nu-i conteste ideologia și viziunea asupra lumii, pentru a nu risca să piardă favoarea președintelui. Ei nu-i vor spune niciodată ce nu vrea sa audă.
Citește mai mult AICI