Noțiunea de dezinformare pentru care va fi prevăzută și o amendă a fost inclusă în Codul serviciilor media audiovizuale

0 128

Deputații au aprobat astăzi, 2 iunie, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului proiectul de modificare a legislației, care are drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic.

Codul serviciilor media audiovizuale  se completează cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația. În vederea protejării spațiului audiovizual național şi asigurării securității informaționale, Codul se completează cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Pentru definitivarea proiectului, au fost analizate și luate în considerare propunerile parvenite din partea deputaților, ale reprezentanților societății civile, ale partenerilor internaționali și ale furnizorilor și distribuitorilor de conținut media, care au participat la consultările publice organizate anterior de către autorii modificărilor legislative.

Inițiativa legislativă a fost susținut doar cu votul a 54 de deputați ai majorității parlamentare, opoziția abținându-se de la procedura de vot.

Proiectul de lege îl puteți consulta aici. 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata