Nou dosar penal a fost deschis împotriva lui Navalnîi și a principalilor săi susținători

0 13

Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un nou dosar penal privind crearea unei comunități extremiste și participarea la aceasta împotriva opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi și a principalilor săi susținători. Presa locală scrie că pârâții, pe lângă Navalnîi, sunt Leonid Volkov și Ivan Jdanov. Totodată, sub lovitură, cad și Liubov Sobol, Gheorghi Alburov, Ruslan Șavedinov și Veaceslav Ghimadi.

Primii trei sunt acuzați de fondarea unei comunități extremiste, iar ultimii – de participarea la ea.
Potrivit Comitetului, Navalnîi, nu mai târziu de 2014, a creat o comunitate extremistă „cu scopul de a desfășura activități extremiste care vizează schimbarea bazelor ordinii constituționale în Federația Rusă, subminând securitatea publică și integritatea statului Federației Ruse”. Apoi, Volkov și Jdanov i s-au alăturat.

Pentru a finanța comunitatea extremistă, au fost create opt organizații non-profit și, în scopul „propagării activității infracționale pe internet” – site-urile FBK, sediul central al Navalnîi, un canal YouTube și conturi pe retele sociale.

Comitetul mai susține că activitățile comunității au avut drept scop discreditarea autorităților, destabilizarea situației din regiuni, formarea opiniei publice despre necesitatea unei schimbări violente de guvern și „organizarea și desfășurarea acțiunilor de protest care escaladează în revolte”.

În perioada 2014-2021, liderii și membrii comunității extremiste au organizat în mod sistematic evenimente publice necoordonate pe teritoriile entităților constitutive ale Federației Ruse, în timpul cărora s-au desfășurat apeluri la activități extremiste și teroriste, ilegale. au fost comise acțiuni care presupun încălcarea drepturilor și libertăților omului și a drepturilor civile, a prejudiciului ordinii publice și a siguranței publice.

Presa locală neafiliată Kremlinului dă de înțeles că asemenea acuzații erau de așteptat. Inițial, Tribunalul Moscovei a recunoscut în iunie Fundația Anticorupție (FBK), Fundația pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor și sediul central al Navalnîi ca organizații „extremiste”. Drept urmare, judecătorii au decis lichidarea primelor două organizații. Mai târziu, un dosar penal a fost deschis împotriva lui Navalnîi, Volkov și Jdanov în februarie în temeiul articolului privind crearea unei organizații non-profit care încalcă personalitatea și drepturile cetățenilor.

Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare pe 2 februarie, fiind acuzat de încălcarea probațiunii în cazul Yves Rocher, pe care a fost condamnat inițial în 2014. Volkov și Jdanov sunt acum în străinătate.

Sursa: https://realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata