Noua catedrala de la Moscova, cu mozaicuri dedicate lui Putin, Stalin și anexarii Peninsulei Crimeea

0 145

Rusia urmează să inaugureze pe 9 mai o catedrală imensă pentru a sărbători 75 de ani de la victoria Armatei Roșii în fața Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar pe pereții construcției apar mozaicuri cu Vladimir Putin, Iosif Stalin, dar și o scenă care descrie anexarea Peninsulei Crimeea, informează The Guardian. La scurt timp, Biserica Ortodoxă Rusă a anuțat că în mozaicuri nu se vor regăsi nici Putin, nici Stalin. Să vedem cum au evoluat evenimentele și de ce biserica a renunțat la aceste mozaicuri. 

Catedrala „Învierea Domnului” din Moscova va fi una dintre cele mai înalte catedrale ortodoxe din lume.

Ea este dedicată victoriei armatei sovietice în Al Doilea Război Mondial. Diametrul spațiului de sub cupola principală va măsura 19,45 metri, anul în care s-a încheiat războiul. Catedrala va mai conține un „drum al amintirilor” cu 1.418 trepte – acesta fiind numărul de zile pe care Uniunea Sovietică l-a petrecut în război. Treptele principale sunt construite din metal obținut de la echipamente militare naziste, precum tancuri sau avioane.

O atenție deosebită au primit mozaicurile care îl prezintă pe președintele Vladimir Putin și pe alți oficiali ruși în timpul anexării Peninsulei Crimeea, în 2014 – operațiune condusă de trupe militare ruse nemarcate, cu soldați denumiți „omuleți verzi”.

Un mozaic afișat de site-ul de știri MBKh îl arată pe Putin, Sergei Șoigu (ministerul Apărării), Alexander Bortnikov (șeful Serviciului Federal de Securitate) și alți oficiali de top, mergând alături de o mulțime de oameni care poartă steaguri rusești. În mulțime apare și Valery Gerasimov, un general rus, și Sergey Aksyonov, actualul lider din Crimeea.

 

Vezi imaginea pe Twitter
sursa: twitter

Oficialii bisericii au confirmat imaginile, spunând că se obișnuiește ca mozaicurile să includă personaje reale.

Un alt mozaic prezintă parada din 1945 după victoria în fața Germaniei naziste, cu o mulțime de soldați care stau în fața Kremlinului cu un afiș pe care apare imaginea lui Stalin. Este una dintre primele apariții a imaginii lui Stalin pe o clădire publică după 1960.

„Poartă un poster cu Stalin, dar el nu se află printre cei care sărbătoresc victoria, deși este comandatul”, a spus artistul care a realizat mozaicul pentru publicația Novaya Gazeta.

Președintele Vladimir Putin a reacționat cu precauție la dezvăluirile făcute cu privire la mozaicuri. Potrivit sursei citate, un purtător de cuvânt a declarat duminică: „Când i s-a spus despre asta, a zâmbit și a zis: Într-o zi urmașii noștri recunoscători ne vor aprecia meritele, însă este prea devreme să se întâmple acest lucru”.

În ajun a devenit cunoscut faptul că nu va exista nici un mozaic cu Putin

În data de 30 aprilie, Kommersant a scris că nu vor exista mozaicuri cu Putin în templu. Biserica Ortodoxă Rusă a explicat, că în acest sens s-a ținut cont chiar de opinia președintelui. Potrivit reprezentanților bisericii, nu a existat o demontare fizică a mozaicului, iar imaginile apărute în mass-media au fost fotografiate în atelier.

Potrivit Interfax, șeful departamentului sinodal al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru interacțiunea dintre biserică și societate, Vladimir Legoida, a spus că nu trebuie să existe o imagine a lui Stalin în biserica principală a Ministerului Apărării.

„Cu numele lui Stalin sunt legate multe tragedii din viața oamenilor, care nu pot fi șterse din istorie”, a declarat Legoyda, pentru radio Vera.

În opinia sa, „o reacție accentuată, la posibila apariție a unui mozaic cu Stalin indică faptul că această inițiativă necesită o discuție mai largă” (citate din Interfax).

Surse: https://www.digi24.ro/stiri/externe/noua-catedrala-mamut-construita-de-rusia-contine-mozaicuri-cu-putin-stalin-si-anexarea-peninsulei-crimeea-1298948?fbclid=IwAR2JVjZ6r4QLd48gSySO6Qxsr8kch1-iQCXNeZtQZa5i4zQZLfmCMOjvBUY

https://meduza.io/news/2020/05/01/rpts-vystupila-protiv-mozaiki-s-izobrazheniem-stalina-v-glavnom-hrame-minoborony-nakanune-stalo-izvestno-chto-tam-ne-budet-mozaiki-s-putinym?utm_source=facebook&utm_medium=main&fbclid=IwAR0JOQcMgNt4oeLAGLtsPTbZzOAcsgJ0dsl6MjPs8D0IF9DJItxryB3aHFg

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata