Noul plan al lui Putin este să lase Ucraina fără energie. Populația și economia, afectată de restricții de consum și creșterea prețurilor

0 66

Moscova a reluat campanie de atacuri cu rachete şi drone asupra centralelr electrice ucrainene, forţând companiile energetice să impună opriri la nivel naţional în timp ce se străduiesc să repare pagubele şi să găsească surse alternative de aprovizionare.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, producţia internă de energie a Ucrainei era de aproximativ 55 de gigawaţi de electricitate, una dintre cele mai mari din Europa. Această capacitate de producţie de energie electrică a scăzut în prezent sub 20GW, din cauza bombardamentelor sau a faptului că ocupaţia rusă a scos aceste centrale din funcţiune, potrivit oficialilor ucraineni.

Un atac rusesc a lovit sâmbătă instalaţii energetice din cinci regiuni, provocând pagube semnificative, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, Gherman Galuşcenko.

Ultimele lovituri au vizat, de asemenea, instalaţii de pompare pentru stocarea subterană a gazelor naturale folosite de clienţii din UE. Deşi aceste pompe pot fi înlocuite cu uşurinţă, atacurile evidenţiază preocupările legate de securitatea aprovizionării la iarnă, atât pentru consumul intern, cât şi pentru exporturile către blocul comunitar.

Ambasadorul UE la Kiev, Katarina Mathernova, a declarat că, din martie, „Rusia a distrus [o] producţie de energie de 9,2 GW” în Ucraina. Ea a adăugat că se întâlneşte cu oficiali pentru a stabili care sunt „nevoile lor urgente de echipamente energetice” pentru a „ajuta la atenuarea impactului atacurilor continue ale rachetelor ruseşti asupra infrastructurii energetice”.

Un oficial guvernamental ucrainean a descris atacul de sâmbătă ca fiind „devastator”, în timp ce un alt oficial a spus că este posibil ca până la iarnă locuitorii să îşi petreacă cea mai mare parte a zilei fără electricitate.

Și gazoductele au fost avariate

Ambii oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului cu „Financial Times“, deoarece nu au fost autorizaţi să vorbească cu presa. Unul dintre oficiali a declarat că numai în timpul bombardamentelor de sâmbătă s-au pierdut 1,2 GW de energie electrică, în timp ce infrastructura critică pentru transportul gazului din depozitele subterane din vestul Ucrainei a fost grav avariată.

Până în prezent, ţările europene au donat Kievului 120 de transporturi de echipamente şi instrumente energetice critice pentru a ajuta la consolidarea şi repararea sistemului energetic.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata