„Nu am nicio dorință să fiu subiect al dreptului Federației Ruse”. Oamenii explică de ce renunță la cetățenia rusă

0 97

Aproximativ 4.000 de ruși renunță în fiecare an la cetățenie. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, peste 3,8 mii de oameni au renunțat la pașapoartele rusești în 2020. De cele mai dese ori este vorba despre rezidenți ai țărilor unde, conform legii, este imposibilă dubla cetățenie: ruși care au plecat în Austria, Letonia, Lituania, Germania, Ucraina, Estonia și doresc să obțină un pașaport al acestei țări. Uneori, oamenii refuză un pașaport rusesc, chiar și atunci când țara de reședință permanentă recunoaște existența a două cetățenii: nu vor să fie ruși din motive principiale.

Jurnaliștii de la ”Sever.Realii” au adunat poveștile oamenilor care au renunțat deja la cetățenia rusă sau care urmează să o facă și povestesc cum este această procedură.

Polina Aronson este sociolog, publicist, editor al publicației Open Democracy. Ea locuiește în Germania de 13 ani și a primit un pașaport german în această toamnă. Potrivit legislației germane, înainte de a deveni cetățean a fost nevoită să renunțe la pașaportul rusesc. Polina spune că toată procedura a durat aproximativ trei ani.

„Am avut două motive. Unul era formal: Republica Federală Germania nu recunoaște dubla cetățenie pentru cetățenii din afara UE. Prin urmare, pentru a deveni cetățean al Republicii Federale Germania, a trebuit să renunț la cetățenia rusă. Mai mult, chiar nu-mi place să am o cetățenie diferită de cea a copiilor mei (ei sunt nemți), spune Polina. ”M-am săturat să nu pot vota acolo unde locuiesc. În al doilea rând, sunt foarte bucuroasă că am ocazia să schimb cetățenia Federației Ruse pe alta. Nu am nicio dorință să fiu subiect de drept al Federației Ruse în poziția mea de jurnalist independent și de opoziție.”

Irina locuiește în Finlanda de 27 de ani. Aici nu este necesar să renunți la cetățenia altei țări – din 2003 există o lege conform căreia poți avea dublă cetățenie, dacă aceasta nu contravine legilor altui stat. O persoană cu două pașapoarte are însă restricții legate de profesie: spre exemplu, nu poate fi militar și nu poate avea acces la secrete de stat.

Acum patru ani, fiul cel mare al Irinei a renunțat de bună voie la cetățenia rusă. S-a născut în Finlanda în 1999, tatăl său este finlandez. El și fratele său mai mic aveau de multă vreme un pașaport rusesc.

Citește mai multe istorii AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata