Nu cred în alegeri libere! Suntem pro-Rusia, anti-globalizare și anti-americanizare – Declarațiile unui socialist care a fost observator la alegeri în Cambodgia
Un grup de politicieni populiști și naționaliști europeni au ajuns a fi observatori la alegerile naționale din Cambodgia care au avut loc în august 2018. Printre așa-numiții observatori a fost și deputatul socialist Bogdan Țîrdea.
„Suntem pro-Rusia, anti-globalizare și anti-americanizare”, declara Bogdan Tardea, deputat al Partidului Socialist din Moldova care a monitorizat votul din 2018. Totodată, el și-a exprimat speranța privind „aprofundarea legăturilor” dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Popular Cambodgian. „Lumea este împărțită între tradiționaliști și liberaliști globaliști”, a adăugat el.
Delegația politicienilor italieni a fost reprezentată de o organizație puțin cunoscută – Kian, fondată de eurodeputatul Fabrizio Bertot, care a fost observat anterior la alegerile din Azerbaidjan și referendumul din 2014 din Crimeea. Fabrizio Bertot a declarat pentru BBC că politologul rus Oleg Bondarenko a coordonat invitațiile pentru observatorii europeni.
Oleg Bondarenko a fost identificat ca fiind directorul „Fundației pentru Politică Progresistă”. Acesta are mai multe afilieri instituționale într-o varietate de canale de știri pro-ruse care au susținut politica externă a președintelui rus Vladimir Putin.
Unii dintre indivizii care au participat la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia în calitate de observatori au fost zăriți și alegerile din Cambodgia. În timp ce unii membri ai grupului și-au ales cuvintele cu atenție în timp ce încercau să apere votul, alții au fost mai puțin deranjați. „Nu cred în alegeri libere”, a spus Țârdea.
Observatorii populiști au fost cazați într-un hotel de cinci stele. Misiunea lor era să asigure că toate procedurile sunt aplicate în mod corespunzător. Votul nu a fost considerat credibil de Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite. Analiștii spun că așa-numitele „monitorizări zombie” sunt folosite tot mai des pentru a da regimurilor cu probleme democratice un furnir de respectabilitate.
În urma alegerilor, Partidul Popular Cambodgian (CPP) al prim-ministrului Hun Sen a câștigat toate cele 125 de locuri din parlament, astfel prelungindu-și regula de 33 de ani. Scrutinul a fost ridiculizat de grupurile pentru drepturi ca pe un „fals”.
UE, SUA și Japonia, care au oferit mult timp ajutor și asistență electorală pentru Cambodgia, și-au retras observatorii. În absența lor, un grup de politicieni populiști, eurosceptici, pro-ruși au fost definiți în fața presei ca „observatori ai Uniunii Europene”.
Observatorii BBC care au vorbit cu cea mai mare parte a așa zișilor observatori afirmă că călătoriile celor vizați au fost auto-finanțate sau plătite de către organizații din afara Cambodgiei.
În alegerile anterioare, grupurile locale independente de monitorizare, cum ar fi Comitetul pentru alegeri libere și corecte din Cambodgia, care și-a retras participarea în luna mai, ar desfășura zeci de mii de observatori în întreaga țară și ar coordona cu rețelele de observatori internaționali.