„Nu era prost, părea să înțeleagă totul”. Voci apropiate Kremlinului reacționează la moartea anunțată a lui Prigojin

0 213

Surse politice citate de publicația independentă rusă Meduza au sugerat că evenimentul de miercuri seară era de așteptat, atât pentru public, cât și pentru liderul Wagner.

Prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin „nu a fost foarte surprinzătoare”, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată administrației lui Vladimir Putin.

„Am avut sentimentul, după revoltă, că va avea parte de un sfârșit neplăcut. (Kremlinul) nu iartă astfel de lucruri”, a declarat sursa.

Perspectiva evocată în discuția cu jurnaliștii ruși nu diferă mult de cea a oficialilor occidentali. În luna iunie, șeful CIA, William Burns, avertiza că președintele rus Vladimir Putin nu se va grăbi să-și ducă la capăt răzbunarea. Dar că o va face.

Potrivit aceleiași surse citate de Meduza, tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin împotriva conducerii militare a Rusiei, care a avut loc exact în urmă cu două luni, l-a determinat pe Putin să ajungă la concluzia definitivă că șeful Wagner nu mai este o „persoană de încredere și ușor de gestionat”.

„Orice logică spune că o organizație militară nu ar trebui să se afle în mâinile unei persoane nesigure”, a subliniat sursa.

Prigojin „nu a învățat nimic”. Ce făcea cu doar câteva ore înaintea prăbușirii avionului său

Discuțiile jurnaliștilor ruși cu sursele politice de la Moscova au sugerat în același timp că liderul Wagner a ignorat situația delicată în care se afla, continuând să facă afaceri la vedere în Rusia, deși promisese, aparent, că pleacă în Belarus.

O sursă apropiată conducerii regiunii Moscova a declarat că în cursul zilei de miercuri, nu cu mult timp înainte de accident, Prigojin s-ar fi întâlnit cu oficiali din cadrul primăriei capitalei și administrației regionale pentru a discuta despre aprovizionarea cu alimente a instituțiilor din sectorul public.

Asta în condițiile în care companiile lui Prigojin au furnizat timp de mulți ani alimente pentru diverse instituții publice din Rusia, în baza unor contracte guvernamentale bănoase.

Două dintre sursele lui Meduza apropiate Kremlinului s-au declarat surprinse de faptul că Prigojin „nu a învățat nimic” după revolta sa eșuată și a continuat să facă afaceri în Rusia.

„El avea multe lucruri în Africa, el însuși făcea afaceri cu conducerea statelor africane. Până acum, nimeni nu a intervenit în acest sens sau nu l-a forțat să plece. De ce avea el nevoie de contracte aici, având în vedere riscurile? Nu era un prost, părea să înțeleagă totul”, a declarat una dintre surse.

Potrivit acestei persoane, acțiunile lui Prigojin au demonstrat că acesta nu respecta „subtilitățile” și continua să lucreze în Rusia aproape în mod deschis – în ciuda asigurărilor date de Moscova că va pleca în Belarus.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata