„O ameninţare îngrozitoare”. Rușii sunt șocați de valul de crime violente comise de deținuții grațiați după ce au luptat în Ucraina

0 178

Înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de către preşedintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina provoacă nelinişte în societatea rusă.

„Asasinarea unei fetiţe de 12 ani în regiunea Kemerovo a scos la iveală o ameninţare îngrozitoare. Un bărbat judecat de mai multe ori, condamnat pentru crimă, eliberat din închisoare pentru a participa la război şi revenit la viaţa civilă a comis o nouă crimă brutală”, a scris deputata rusă Nina Ostanina pe Telegram, potrivit Agerpres.

Crima, care a şocat societatea rusă, a ieşit la iveală miercuri, când trupul neînsufleţit al fetei a fost găsit cu semne de moarte violentă. Autorităţile au atribuit-o unui fost combatant care fusese recrutat în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă de 13 ani şi jumătate de detenție pentru uciderea unei femei, după ce fusese judecat de cel puţin şase ori pentru diverse infracţiuni. Nina Ostanina, şefa Comisiei pentru familie şi protecţia copilului din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a avertizat că „vor mai fi crime precum aceasta”.

„La întoarcerea de pe front, aceste persoane au dovedit că nu sunt pregătite pentru reintegrarea socială şi reprezintă o ameninţare pentru societate”, a spus ea, făcând apel la autorităţi să-şi „asume responsabilitatea de a proteja cetăţenii de infractori precum cel în cauză” printr-o „monitorizare constantă” şi prin sprijinirea reintegrării lor pe piaţa muncii. Comisia condusă de Ostantina a accelerat pregătirile pentru un proiect de lege care să reglementeze această problemă, a spus ea. „Trebuie să acţionăm fără întârziere. Nu putem permite ca astfel de coşmaruri să se repete. Copiii noştri merită o viaţă în siguranţă şi protecţie în faţa unor infractori nemiloşi”, a mai spus ea.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina şi recrutarea de deţinuţi care să lupte pe front, o practică promovată pe scară largă de compania rusă de mercenari Wagner, Rusia a fost afectată de un val de crime şi delicte comise de astfel de persoane întoarse de pe câmpul de luptă. Publicaţia online rusă Gazeta.ru relatase mai devreme joi despre cazul unei tinere femei însărcinate care şi-a pierdut copilul în urma unei bătăi aplicate de un membru Wagner care fusese, de asemenea, recrutat din spatele gratiilor. Medicii au constatat că femeia suferise leziuni la cap, fracturi de coaste şi ale falangelor mâinilor, precum şi multiple echimoze, dar, deşi vinovatul a fost arestat, el a reuşit să evite să fie judecat întorcându-se pe front. În aprilie, un alt combatant Wagner a ucis o femeie în regiunea Leningrad şi a dezmembrat-o; în martie, un alt fost deţinut şi membru Wagner a înjunghiat-o de cel puţin 15 ori pe femeia cu care trăia şi apoi i-a tăiat o ureche, acestea fiind doar două exemple dintr-o listă mai lungă de astfel de crime. În ultimii doi ani, potrivit publicației independente online Viorstka, peste 100 de persoane au fost ucise de veterani ai războiului în Ucraina care au fost recrutaţi din închisorile din Rusia. Victimele sunt, de obicei, membri de familie sau vecini, crimele fiind comise din motive domestice şi având adeseori legătură cu consumul de alcool.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata