O „cârtiță“ i-a ajutat pe ucraineni să lovească șantierul naval din Sevastopol

0 212

Un agent dublu din armata rusă a ajutat la planificarea atacului devastator asupra unui șantier naval din Crimeea, care a avariat, săptămâna trecută un submarin rusesc și o navă de debarcare, susține un grup de partizani ucraineni.

Mișcarea partizanilor ucraineni și tătari din Crimeea (ATEȘ) – un grup de gherilă care luptă împotriva Rusiei în teritoriul ocupat – a declarat pentru „Kyiv Post“ că au primit informații privilegiate de la un membru al armatei ruse.

„Am reușit să atragem unul dintre militarii Flotei Ruse de la Marea Neagră”, a spus ATEȘ. „Am primit informații actualizate despre amplasarea și misiunile probabile de luptă ale submarinului Rostov-pe-Don”.

Aceste informații au ajutat forțele ucrainene să lovească baza navală rusă crucială din Sevastopol.

Miercurea trecută, forțele aeriene ucrainene au lansat 10 rachete de croazieră asupra șantierului naval, avariind în mod semnificativ nava de debarcare Minsk a Rusiei și un submarin de atac, Rostov-pe-Don.

Rusia a declarat într-o postare pe Telegram că a doborât șapte dintre aceste rachete și trei dintre dronele maritime ale Ucrainei.

ATEȘ a declarat pentru „Kyiv Post“ că nu doar o cârtiță din armata rusă le-a dat informații cruciale, ci și locuitorii locali.

„O mare parte din informații au fost primite de la locuitorii obișnuiți ai Sevastopolului, care ne trimit constant informații despre trupele ruse”, a spus ATEȘ, potrivit publicației.

„Mișcarea ucraineană de partizani în continuă creștere demonstrează că locuitorii Crimeei sunt gata să lupte împotriva Rusiei”, a spus ATEȘ pentru „Kyiv Post“.

Rachetele ucrainene au provocat pagube uriașe flotei ruse din portul Sevastopol.

Federația Rusă își folosește submarinele pentru a lansa rachete de croazieră din Sevastopol, iar marina ucraineană pur și simplu nu are cu ce să le caute și să le distrugă în Marea Neagră.

Potrivit „Defense Express“, singura modalitate de a lovi un submarin rusesc era distrugerea acestuia la suprafață, adică în port. Acest lucru a fost realizat de piloții ucraineni.

„Defense Express“ subliniază că este pentru prima dată în istorie când un submarin este lovit de rachete de croazieră. Experții presupun că a fost lovit cu rachete Storm Shadow, franco-britanice al cărui focos are 450 kg.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata