O disidentă asociată cu Navalnîi a reuşit să fugă din Rusia: Nu aveam de ales, mă aștepta închisoarea

0 165

Disidenta Violeta Grudina, asociată a cunoscutului critic al Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunţat joi agenţia Reuters că a fugit din Rusia pentru a nu fi arestată, în timp ce doi asistenţi ai acestuia au afirmat că au primit scrisori de ameninţare la adresa lor şi a familiilor lor.

Violeta Grudina nu a precizat când şi cum a reuşit să iasă din Rusia, nici unde se află în prezent. „Nu aveam de ales. Sunt pe o listă de urmăriţi în Rusia şi mă aştepta închisoarea”, a scris ea într-un mesaj trimis prin aplicaţia Telegram.

Grudina a fost împiedicată să candideze în septembrie anul trecut pentru consiliul din Murmansk, oraş-port din zona arctică a Rusiei, iar apoi a fost victima unei campanii de intimidare, inclusiv cu focuri de armă trase asupra sediului său. La un moment dat, susţine ea, a fost internată într-un spital pentru a fi tratată de COVID-19, deşi nu avea nevoie şi nu a fost de acord. Kremlinul a refuzat să comenteze acuzaţiile formulate de Grudina şi dezminte urmărirea politicienilor din opoziţie, susţinând că nimeni nu este judecat dacă nu a încălcat legea. Nici autorităţile locale nu au răspuns solicitărilor Reuters.

Grudina s-a alăturat astfel unei lungi serii de opozanţi care au părăsit Rusia începând de anul trecut, în timpul unui val de represiuni care s-a intensificat după ce Navalnîi a fost închis la revenirea în ţară după un tratament medical în Germania.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata