O jurnalistă rusă a fugit din ţară, de teama preşedintelui cecen pro-moscovit, Ramzan Kadîrov

0 137

O jurnalistă de la publicaţia independentă moscovită Novaia Gazeta, specialistă în conflictul cecen, Elena Milaşina, a părăsit Rusia, după ce a fost ameninţată de preşedintele pro-rus al acestei republici autonome nord-caucaziene, Ramzan Kadîrov. Redacţia, citată de agenţiile internaţionale de presă, a precizat că a trimis-o în străinătate, pentru a o proteja.

Milaşina a scris mult despre execuţiile extrajudicare din Cecenia, iar Kadîrov a calificat-o drept teroristă. Femeia spune că surse bine informate au avertizat-o că e în pericol. Ea s-a decis să plece după ce, în ianuarie, oamenii lui Kadîrov au răpit-o, practic, din nordul Rusiei, pe soţia unui fost judecător federal, de origine cecenă, devenit critic al liderului de la Groznîi, şi au transferat-o forţat în Caucaz. Această afacere a amplificat temerile că forţele lui Kadîrov, rău famate, pot opera şi în afara republicii şi a alimentat speculaţiile că ruşii nu mai controlează, de fapt, regimul de la Groznîi.

Fondată în 1993 şi considerată singurul ziar cu adevărat critic care are influenţă naţională în Rusia de azi, Novaia Gazeta a fost cu regularitate ţinta unor intimidări şi atacuri, iar jurnaliştii ai săi au fost asasinaţi de-a lungul anilor. Cea mai celebră, Anna Politkovskaia, specializată tot în acoperirea conflictului din Cecenia, a fost ucisă, în 2006, cu o armă de foc în faţa liftului în blocul în care locuia.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat numeroase anchete cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile contra minorităţilor sexuale în Cecenia. În 2018, un cap de ied şi o coroană mortuară au fost trimise la sediul redacţiei, ca ameninţare. Acționari ai acestei publicaţii, care apare de trei ori pe săptămână, sunt omul de afaceri Aleksandr Lebedev şi ultimul lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov. Redactorul său şef, Dmitri Muratov, este laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2021, care, potrivit Comitetului Nobel, recompensează lupta lui curajoasă pentru libertatea de exprimare în Rusia.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata