O lună din activitatea sputnik.md: propagandă în masă, troleibuzul victoriei și flash mob-uri online

0 127

În cadrul aniversărilor anuale dedicate victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, nu există nimic mai important pentru laboratoarele de propagandă ruse decât narațiunile despre o „mare victorie” în „Marele Război Patriotic”. Prin urmare, în timp ce Rusia se pregătește să sărbătorească 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, sarcina mass-mediei pro-Kremlin este nu doar să promoveze  toate evenimentele, ci și să rescrie istoria, ignorând faptele istorice importante; să organizeze flash-uri și acțiuni masive, al căror rol este de a menține o legătură istorică între Moscova și fostele state sovietice, inclusiv Republica Moldova.

În Moldova, rolul așa-numitului „institut de propagandă” care promovează ideea „Marii victorii” și „eliberarea Moldovei de fascism” este jucat de Sputnik.md (media pro-Kremlin fondată de IA RT, care a fost creată în 2013 prin decretul lui Putin). Pe site-ul sputnik la fel ca și pe celelalte versiuni din alte țări, există o secțiune specială numită „Victoria 75”, care include mai mult de 160 de materiale.

Numai în ultima lună, de la 1 aprilie până pe 1 mai 2020, Sputnik.md a publicat 58 de materiale în această secțiune și toate sunt dedicate aceluiași subiect. Chiar și pe imp de pandemie, editorii Sputnik.md publică în medie 3-4 materiale pe zi despre Marea Victorie, să organizeze flash mob-uri și campanii, să lanseze proiecte (de exemplu, „Apel Frontal”) implicând adolescenții  și studenții în această activitate.


În ajunul unor date memorabile legate de cel de-al Doilea Război Mondial, propaganda Sputnik.md este activă în special în justificarea istoriei Uniunii Sovietice și încearcând să convingă cetățenii moldoveni că al Doilea Război Mondial a început în 1941 cu atacul lui Hitler asupra URSS. Materialele notează, de asemenea, încercările Rusiei de a-și atribui istoria celui de-al Doilea Război Mondial , denigrând politicienii din opoziție.

Majoritatea materialelor despre „cum au fost felicitați veteranii”, „cum vor sărbători  9 mai în Moldova”, „modul în care băieții tineri au eliberat Europa de fascism”, „Poveștile despre veterani” obțin în medie 250-300 de vizualizări. Prin urmare, autorii au început să folosească poveștile „experților”, să atragă muzicieni și politicieni, să decoreze troleibuzele în culorile „Panglicii Sfântului Gheorghe” pentru a atrage atenția cititorilor.

Deci, cele mai vizionate materiale din secțiunea „Victoria 75” nu sunt cele care spun poveștile veteranilor sau lansează campania „Regimentul Nemuritor pe Internet”, ci videoclipurile trupei Lume, dedicate „Marii Victorii”, dezvăluiri ale președintelui Comisiei parlamentare pentru cultură și educație sau ale foștilor participanți la Eurovision, obținând 2.500 – 3.000 de vizualizări.

 


Numai în luna aprilie, Sputnik a lansat 12 inițiative  „pentru a promova memoria Marelui Război pentru apărarea patriei” și a publicat o serie de așa-numite sondaje sociologice. La începutul lunii aprilie, au fost lansate următoarele proiecte: Poșta Victoriei, Concursul de desene, Victoria Noastră , excursii la diverse expoziții video și multe altele, iar pe 1 mai 2020, Igor Dodon a propus lansarea online a flash mobului Regimentul Nemuritor.

 Îndemn ca în fiecare zi, de luni până pe 9 mai, să postați pe rețelele de socializare fotografii ale taților, bunicilor care au participat la Marele Război  pentru apărarea Patriei cu comentarii . Cred că acest flash mob va fi susținut de mulți moldoveni. Mă alătur și eu„, a spus Dodon, adăugând că, pe 9 mai, împreună cu premierul și președintele Parlamentului, va depune flori la Memorialul  „Eternitate”, din Chișinău.

De ce se întâmplă asta?

Situația politică actuală din țara în care președintele, Guvernul  și majoritatea în Parlament sunt pro-ruși, permite mai mult ca niciodată, ba chiar promovează propaganda Kremlinului, construită pe un sentiment de superioritate militară față de alte țări.  Președintele Igor Dodon imită în mod activ acțiunile lui Putin în această privință.

Acest lucru este demonstrat și de acțiunile controversate  și compromițătoare ale lui Dodon din ultimii ani: concerte cu ocazia zilei de 9 mai, în care artiștii ruși cântă „gratuit”; acțiuni pentru închiderea „Muzeului Ocupației Sovietice” din Moldova; alocarea a 2,3 milioane de lei pentru restaurarea complexului memorial Eternite pe timp de pandemie; amânarea sărbătorii din 9 mai la o altă dată, așa cum a făcut Putin, prin semnarea decretului „La o nouă dată memorabilă” și altele.


Cum manipulează Sputnik.md sondajele de opinie și de ce sunt „experții”  lor susținătorii Kremlinului

Nu numai Sputnik, ci și majoritatea surselor mass-media, pro-Kremlin utilizează „experți aleși” în materialele lor, a căror poziție nu diferă de poziția unui post de televiziune sau a unei agenții de știri. Această practică este folosită și pe  RT, TASS, RIA, Rusia TV și multe altele.

În ultimele două luni, Sputnik.md a publicat două materiale în care autorii manipulează cu datele unui sondaj sociologic, care se presupune că a fost realizat în Polonia. Într-unul dintre materiale, așa-numitul expert Boris Shapovalov explică de ce „polonezii le sunt recunoscători soldaților sovietici pentru eliberarea de fascism”. Pe când alte sondaje din Polonia pentru anul 2019 demonstrează exact opusul.  În același timp, sondajul propriu zis nu a fost publicat.

Shapovalov– un promotor activ al politicii de la Kremlin, iar sputnik.md îi solicită opinia cu privire la toate problemele legate de Rusia, de la ieftinirea petrolului până la subiectul „victoriei asupra fascismului”.


Ce ar trebui să înțeleagă moldovenii?

Moldovenii ar trebui să înțeleagă că Republica Moldova, la fel ca Polonia și multe alte țări, a suferit nu numai din acțiunile Germaniei naziste, ci și de mâinile autorităților sovietice. Mai mult, trebuie înțeles și recunoscut faptul că, astăzi Republica Moldova este implicată într-un război informational, la fel de distructiv și periculos.

Autoritățile din Polonia și multe țări europene, spre deosebire de președintele Dodon, recunosc acest fapt și se opun acestui fenomen. Mai mult, acestea păstrează memoria victimelor ambelor tragedii, ale naziștilor și ale URSS. Acest lucru nu îi împiedică să solicite daune Germaniei și să combată politica de revizionism urmărită de Federația Rusă față de ei, susținând că Polonia ar fi de vină pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata