O miliardară a fost aleasă de Biden să supravegheze reconstrucția Ucrainei. Sarcinile pe care i le-a dat președintele SUA

0 86

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi, 14 septembrie, că a numit-o pe miliardara Penny Pritzker reprezentant special pentru reconstrucţia economiei Ucrainei, devastată de invazia rusă, relatează France Presse.

Împreună cu guvernul ucrainean, precum şi cu aliaţii SUA, instituţiile financiare internaţionale şi sectorul privat, dna Pritzker ”va conduce eforturile Statelor Unite de a ajuta la reconstrucţia economiei Ucrainei”, a indicat preşedintele american într-un comunicat.

Această femeie de afaceri a fost ministru a comerţului sub administraţia Obama şi provine dintr-o familie influentă – fratele ei fiind guvernatorul statului Illinois – va trebui ”să ajute guvernul ucrainean să întreprindă reformele necesare pentru a-şi consolida economia”, potrivit lui Biden.

Aceasta este o prioritate a administraţiei americane, într-un moment în care îngrijorarea creşte în jurul subiectului corupţiei, notează AFP.

Dna Pritzker va fi responsabilă de ”mobilizarea investiţiilor publice şi private, definirea priorităţilor donatorilor şi va lucra pentru deschiderea pieţelor de export şi a afacerilor forţate să se închidă de atacurile brutale ale Rusiei”, a adăugat preşedintele american.

Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie.

Într-un recent raport, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a cerut o reconstrucţie care să modernizeze economia Ucrainei, întărind sectorul privat, precum şi protecţia împotriva corupţiei.

La o conferinţă la Londra în iunie, Statele Unite au promis 520 de milioane de dolari pentru a sprijini infrastructura energetică a Ucrainei, un angajament separat de cele peste 43 de miliarde de dolari oferite de Washington în ajutor de securitate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata