O nouă ieșire impardonabilă a lui Putin: acuză Occidentul că „a pus un evreu la conducere” în Ucraina ca să mascheze „apologia nazismului”

0 79

Preşedintele rus a afirmat marţi, într-un interviu televizat, că puterile occidentale l-au instalat pe evreul Volodimir Zelenski la conducere în Ucraina pentru a masca apologia nazismului.

Moscova încearcă să justifice invadarea Ucrainei prin acuzaţii conform cărora liderii de la Kiev comit un „genocid” neonazist împotriva milioanelor de rusofoni din ţară. Ucraina şi Occidentul resping aceste afirmaţii ca pretexte nefondate pentru războiul de cucerire pornit de Federația Rusă.

Nu este prima dată când Putin încearcă să asocieze guvernul ales democratic al Ucrainei cu asasinatele în masă organizate de Germania nazistă împotriva evreilor ucraineni, în Al Doilea Război Mondial. Zelenski, a cărui limbă maternă este rusa, a fost ales preşedinte în 2019 şi a relatat că mai mulţi fraţi ai bunicului său au fost ucişi în timpul Holocaustului.

El a negat de mai multe ori că sprijină neonazismul în Ucraina, aşa cum este acuzat de ruşi. Putin i-a declarat reporterului de televiziune Pavel Zarubin că „îngrijitorii occidentali au pus la conducerea Ucrainei moderne o persoană – un etnic evreu, cu rădăcini evreieşti, cu origini evreieşti. Iar astfel, după părerea mea, încearcă să mascheze o esenţă anti-umană care este baza (…) statului ucrainean modern. Iar asta face întreaga situaţie extrem de dezgustătoare, în care un etnic evreu îi acoperă pe cei care au condus odinioară Holocaustul în Ucraina – şi asta înseamnă exterminarea a un milion şi jumătate de oameni”.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a răspuns că Putin însuşi este dezgustător „când încearcă să justifice asasinatele în masă împotriva cetăţenilor unei alte ţări printr-o minciună monstruoasă.”

În iunie, la un forum economic la Sankt Petersburg, Putin a afirmat – de asemenea fără a prezenta dovezi – că mulţi evrei îl consideră pe Zelenski o ruşine pentru poporul lor. Liderul de la Kremlin şi-a întrerupt discursul pentru a prezenta filme din buletinele de ştiri cu atrocităţile naziste din Ucraina.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata