O nouă linie de interconectare energetică a Republicii Moldova cu România va fi construită până în 2028

0 77

O nouă linie de interconectare energetică a Republicii Moldova cu România, Bălți-Suceava, urmează să fie construită până în anul 2028. Pentru realizarea acestui proiect, țara noastră va contracta un împrumut de la partenerii externi, de aproximativ 31 de milioane de euro.

Guvernul a aprobat astăzi inițierea negocierilor. Pentru a beneficia de această interconexiune energetică, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că în același timp este nevoie și de consolidarea pe intern a rețelei electrice.

„Este vorba despre o hotărâre de Guvern privind inițierea negocierilor cu privire la acordul de împrumut între Republica Moldova și BERD pentru realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România, faza II. Este vorba de Bălți-Suceava, plus o parte de investiții care țin de consolidarea rețelei interne de transport la Moldelectrica. Este un proiect mare și presupune o cofinanțare din partea BERD, BEI și un grant oferit de Uniunea Europeană. Scopul principal este să finalizăm încă o interconexiune cu România, să avem Bălți-Suceava dat în exploatare. Orizontul de timp prealabil planificat este 2028”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim că, în decembrie anul trecut, ministrul Energiei, Victor Parlicov, și omologul său român, Sebastian Burduja, au semnat la Chișinău un memorandum care presupune, printre altele, accelerarea proceselor de construcție a liniei Bălți-Suceava și a altor proiecte energetice importante. Acestea vor integra Republica Moldova în piața internă a Uniunii Europene.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata