O rachetă din Coreea de Nord, lansată de Rusia și recuperată din Ucraina avea peste 90% din componente vândute de companii din SUA și Europa

0 90

O rachetă balistică nord-coreeană lansată luna trecută de armata rusă în Ucraina conținea sute de componente care au legătură cu companii din SUA și Europa, potrivit unui nou raport al organizației de investigație Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie.

Constatările marchează prima identificare publică a dependenței Coreei de Nord de tehnologia străină pentru programul său de rachete și subliniază problema persistentă cu care se confruntă administrația președintelui american Joe Biden în încercarea de a împiedica ca microelectronica ieftină, fabricată în Occident și destinată uzului civil, să ajungă în armele folosite de Coreea de Nord, Iran și Rusia, potrivit CNN.

CAR a examinat direct 290 de componente din resturile unei rachete balistice nord-coreene recuperate în ianuarie de la Harkov, Ucraina, și a constatat că 75% dintre componente au fost proiectate și vândute de companii din Statele Unite, potrivit raportului consultat de CNN.

Cercetătorii au descoperit că 16% dintre componentele găsite în rachetă erau legate de companii din Europa, iar 9% de companii din Asia. Potrivit raportului, aceste componente cuprindeau, în principal, sistemul de navigație al rachetei și au putut fi urmărite de 26 de companii cu sediul în SUA, China, Germania, Japonia, Olanda, Singapore, Elveția și Taiwan.

Anul trecut, după cum a relatat anterior CNN, CAR a stabilit că 82% din componentele din interiorul dronelor de atac de fabricație iraniană lansate de Rusia în interiorul Ucrainei au fost fabricate de companii americane.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata