Oamenii lui Putin și tentativa lor de destabilizare a Republicii Moldova în 2023: SVETLANA BOYKO, ALEKSEY LOSEV și ANNA TRAVNIKOVA

4 288

Implicată într-un război la scară largă cu Ucraina, Rusia nu renunță la Republica Moldova. Investigațiile de presă scot la iveală încercările constante ale Kremlinului de a-și menține prezența în țara noastră prin intermediul unor grupuri de influență. Oamenii lui Putin au angajat entități pentru a manipula guvernarea și cetățenii moldoveni, iar conexiunile acestora cu organizații și persoane sancționate arată tentative de implicare profundă a Rusiei în afacerile interne ale Moldovei.

Mass media internațională și cea moldovenească au prezentat acțiunile grupului, relevând conexiunile sale cu persoane aflate pe lista de sancțiuni a SUA și ale Uniunii Europene. Indivizii precum Konstantin Prokopyevici Sapozjnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Khloponin, Svetlana Andreevna Boyko, Aleksey Veaceslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov, și Anna Travnikova au fost implicați în diverse activități menite să submineze guvernul moldovean. De menționat că anumite persoane din lista de mai sus au fost prezente și în campania electoral a lui Igor Dodon din 2020.

În vara anului 2023, Departamentul de Trezorerie al SUA i-a sancționat pe Yuri Igorievici Gudilin, Olga Yurievna Grack și Leonid Mihailovici Gonin pentru eforturile lor de a influența rezultatele alegerilor din Republica Moldova. De asemenea, Uniunea Europeană a impus sancțiuni unor indivizi din Rusia și Republica Moldova, acuzați de acțiuni împotriva guvernului moldovean.

Astăzi, DISINFO.MD expune detaliat cine este SVETLANA ANDREEVNA BOYKO, ALEKSEY VYACESLAVOVICI LOSEV și ANNA TRAVNIKOVA. 

Despre alte trei personaje implicate în destabilizările din Moldova puteți citi aici – Sapozhnikov, Makolov și Khloponin! Oamenii lui Putin care au încercat destabilizarea Republicii Moldova la începutul anului 2023

SVETLANA ANDREEVNA BOYKO este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă menționat anterior. Ea este persoana care s-a ocupat de bugetul pentru tentativele de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Pe lângă asta, Boyko a fost un jucător-cheie în promovarea narațiunilor pro-ruse prin intermediul altor proiecte derulate în jurul lumii. Boyko este conectată cu proiectul Material Evidence și Assoziation Journalisten im Kampf um den Frieden (AJKF) (Journalist Association for Peace), asociații jurnalistice inactive în prezent. Cu numele de Svetlana Andreevna sau Lana Andreevna, Boyko și-a asumat prerogative mai largi decât cele ale unui asistent curator, așa cum au relatat articolele unor publicații. În CV, Boyko a declarat că a fost manager de proiect atât pentru Material Evidence cât și pentru AJKF. Boyko a sprijinit organizarea tuturor evenimentelor asociate acestei organizații, care promova tezele Kremlinului la vremea respectivă.

Date personale: Cetățean rus

Alte nume folosite: Sveta Boyko

Domiciliu: Sankt Petersburg, Rusia

Nume în chirilic: БОЙКО Светлана Андреевна

Social media: VK: boiko.marketing, id1779230

ID fiscal: 781102544700

https://vk.com/boiko.marketing

Boyko a deținut și operat o agenție (întreprindere individuală) de marketing și publicitate înregistrată pe numele IP Boyko Svetlana Andreevna, la data de 15 decembrie 2017.

 

 

ALEKSEY VYACESLAVOVICI LOSEV a efectuat recunoașteri în Republica Moldova pentru tentativele de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică. OFAC a sancționat Perko Julleuchter în conformitate cu OUG 14024 pentru că este deținut sau controlat de Losev sau pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele lui Losev, direct sau indirect.

În producerea lămpilor din ceramică, Losev s-a inspirat din tradițiile păgâne din urmă cu sute de ani, cu rădăcini puternice în Suedia și Germania. Una dintre versiunile lămpii manufacturate și vândute de Losev a conținut elemente simbol specifice ideologiei naziste, cu toate că acesta neagă că ar folosi lămpile pentru a recultiva ideile nazismului.

Date personale: Cetățean rus, născut la 10 aprilie 1986, căsătorit cu Anna Travnikova.

Domiciliu: Kaluga, Moscova

Afacere: co-proprietar al atelierului Perko Julleuchter, maestru sculptor, artizan.

Numere telefon: 79657881414, 79208771947

e-mail: perko.kaluga@gmail.com

Social media: Facebook – Aleksey Perko, Aleksey Losev (https://web.facebook.com/aleksey.perko/photos)

VK: Perko_Julleuchter, Perko_kaluga, Perko_Tattoo

Instagram: Perko Kaluga, Julleuchter, Perko_Tattoo (https://www.instagram.com/perko_kaluga/)

Live Journal Blog: Perko Kaluga

My.mail.ru: Alexey Losev

Alte conturi: Kinopoisk.ru: Perko.kaluga

Sellz.ru: Alexey

100realt.ru: Alexey Vyacheslavovich Losev

eBay: Perko-Kaluga

ANNA TRAVNIKOVA a fost, la rândul ei, implicată în operațiunile grupului menționat anterior, operațiuni concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova s-a coordonat cu Boyko pentru a promova narațiuni pro-Rusia pentru audiențe din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite.

Date personale: Cetățean rus, născut la data de 9 ianuarie 1990 în Moscova, Rusia. Locuiește în Kaluga, Rusia.

Folosește și numele de Anna Tausent și Anna Towsent.

Vorbește limbile rusă și engleză.

A absolvit HSE University (National Researc University Higher School of Economics/Высшая школа экономики) din Moscova, specialitatea Marketing Management.

Este co-proprietar al atelierului Perko Julleuchter și se ocupă de marketing.

E-mail: perko.workshop@gmail.com

Este căsătorită cu Alexey LOSEV.

Social media:

Analizând conturile de social media aparținând Annei Tarnikova și lui Alexey Losev, rezultă că cei doi au postat fotografii în care apar împreună începând cu anul 2017. În 2019, fotografiile lor au relevat faptul că au o relație apropiată și spre sfârșitul aceluiași an și-au anunțat căsătoria.

Pe lângă postările legate de businessul pe care îl dețin și administrează împreună, cei doi postează fotografii din care reiese că ambii sunt pasionați de motociclete, motocross și călătorii.

Alte conturi:

  • Kinopoisk: towsent.anna sau User 18310580
  • su: anna_towsent
  • Fanfics: User 607632
  • Yandex Music: towsent.anna

DISINFO.MD își exprimă ferm opoziția față de influența malefică a Rusiei și a entităților conectate. Condamnăm ferm utilizarea influenței ruse în recrutarea unor entități cu scopul de a dezvolta și promova campaniile Kremlinului menite să subordoneze cetățenii moldoveni influenței ruse. 

În contextul agendelor oculte și a încercărilor de subminare a democrației, exprimăm un dezacord ferm față de încurajarea protestelor violente în Moldova și față de acțiunile actorilor rău intenționați care vizează destabilizarea instituțiilor guvernamentale democratice ale statului moldovenesc.

Încurajăm cetățenii să rămână vigilenți și să fie conștienți de eforturile maligne ale Rusiei de a răspândi dezinformare și de a provoca dezordine în țară. Faptele recente arată că grupul de influență condus de Konstantin Sapojnikov și acoliții săi reprezintă o amenințare directă la adresa suveranității și valorilor democratice ale Republicii Moldova.

Subliniem condamnarea fermă a oricărei forme de corupție pe teritoriul Republicii Moldova și se încurajează eforturile guvernului moldovean de a preveni influența directă sau indirectă a Rusiei, facilitată de organizații care încearcă să manipuleze valorile democratice ale țării noastre. 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
4 Comentarii
  1. […] Implicată într-un război la scară largă cu Ucraina, Rusia nu renunță la Republica Moldova. Investigațiile de presă scot la iveală încercările constante ale Kremlinului de a-și menține prezența în țara noastră prin intermediul unor grupuri de influență. Oamenii lui Putin au angajat entități pentru a manipula guvernarea și cetățenii moldoveni, iar conexiunile acestora cu organizații și persoane sancționate arată tentative de implicare profundă a Rusiei în afacerile interne ale Moldovei, scrie DISINFO.MD. […]

  2. […] Oamenii lui Putin au angajat entități pentru a manipula guvernarea și cetățenii moldoveni, iar conexiunile acestora cu organizații și persoane sancționate arată tentative de implicare profundă a Rusiei în afacerile interne ale R. Moldova, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Disinfo.md. […]

  3. […] Anterior, DISINFO.MD a expus detaliat cine este SVETLANA ANDREEVNA BOYKO, ALEKSEY VYACESLAVOVICI LOSEV și ANNA TRAVNIKOVA.  […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata