Oazu Nantoi: Joe Biden și Emmanuel Macron, au discutat la weekend cu președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a-l convinge să nu atace Ucraina, însă fără vreo schimbare fundamentală

223

Situația din Ucraina văzută de deputatul PAS Oazu Nantoi, membru al comisiei parlamentare pentru securitate națională, și analistul politic occidental Vladimir Socor.

Președinții american și francez, Joe Biden și Emmanuel Macron, au discutat la weekend cu președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a-l convinge să nu atace Ucraina, însă fără vreo schimbare fundamentală. Biden i-a transmis lui Putin că răspunsul aliaților occidentali va fi „decisiv” și cu „costuri rapide și severe pentru Rusia” în cazul unei noi invazii. De cealaltă parte, Moscova a criticat ceea ce a numit „isteria” creată de Occident privind un posibil atac. Statele Unite și alte țări occidentale le-au cerut sâmbătă conaționalilor să plece în 48 de ore din Ucraina. Și reprezentanții Statelor Unite și ai Marii Britanii din misiunea OSCE au primit ordin să părăsească Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a îndemnat concetățenii să rămână calmi, criticând declarațiile alarmante privind o invazie iminentă, iar la Kiev a avut loc o demonstrație față de agresiunea Rusiei. Și Zelenski a vorbit la telefon cu Biden duminică, iar cei doi au subliniat importanța căii „diplomatice și a descurajării ca răspuns la masarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, potrivit unui comunicat de la Casa Albă. 

Vă așteptați sau se așteaptă Republica Moldova la reizbucnirea unor conflicte în Transnistria în cazul existenței unei invazii?

Oazu Nantoi: „Aici eu pornesc de la viziunea mea personală. Atunci când la 21 decembrie a anului trecut un oarecare Vadim Krasnoselski, marioneta Krasnoselski, chipurile, i-a adresat un mesaj dnei Maia Sandu cu propunerea de a reveni la masa de negocieri, iar la 24 decembrie a anului trecut același Dmitri Kozak a tras o fugă până la Viena, promovând aceeași idee la sediul OSCE că, iată, situația era foarte primitivă în sensul acela că Rusia a dorit să demonstreze lumii întregi că formatul de „negocieri”, unde Rusia figurează în calitate nu de parte în conflict, dar în calitate de mediator, este unul eficient și Occidentul împreună cu Rusia nu au decât să îngenuncheze Ucraina și să-i impună acceptarea acestui format care se numește „acordurile de la Minsk” în versiunea Kremlinului. Prin urmare, Republica Moldova la momentul actual nu poate, nu există motive să considerăm că Federația Rusă are planuri de ocupație militară a malului drept etc. Alta este că în cazul dacă, nu dă Doamne, izbucnește un conflict de proporții în raport cu Ucraina, atunci eu nu pot să spun ce va fi cu trupele Federației Ruse care se află în stânga Nistrului, care de mult s-au concrescut cu trupele paramilitare ale regimului anticonstituțional din stânga Nistrului și nu știu ce ordin vor primi aceste trupe de la comandantul lor suprem, Vladimir Putin.”

Ce măsuri de securitate și-a luat Republica Moldova pe Nistru?

Oazu Nantoi: „Asta trebuie de întrebat reprezentanții executivului, dar, deocamdată, eu pot să spun că din ceea ce monitorizez eu prin comunicarea mea cu oamenii din stânga Nistrului prin internet, atmosfera este stabilă și nu se observă nimic ieșit din comun. Repet: nu există motive pentru a considera că Federația Rusă are de gând să atace Chișinăul.”

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și