Obstacole pentru înmormântarea lui Navalnîi: interdicția primită de firmele de pompe funebre din Moscova

0 105

Echipa lui Aleksei Navalnîi, defunctul lider al opoziției ruse, a denunţat marţi că se confruntă cu obstacole în organizarea funeraliilor.

„Căutăm de ieri (luni, n. red.) un spaţiu pentru a organiza ceremonia de rămas-bun de la Aleksei”, a anunțat pe X (ex-Twitter) purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, adăugând că aliaţii principalului opozant al Kremlinului au sunat la „majoritatea firmelor de pompe funebre”, atât publice, cât şi private din Moscova, dar niciuna nu a acceptat să le acorde un spaţiu pentru depunerea sicriului său.

„Unele spun că au toate spaţiile ocupate, iar altele refuză imediat ce aud de numele lui Navalnîi”, a explicat ea.

Kira Iarmîş a declarat că la una dintre firmele de servicii funerare contactate li s-a spus că „antreprenorilor de pompe funebre le-a fost interzis să lucreze” cu echipa lui Navalnîi.

Astfel, la o zi după ce a fost anunţată căutarea unui spaţiu pentru ceremonia de rămas-bun, căutările nu au dat niciun rezultat, a precizat ea.

Cu toate acestea, aliaţii lui Navalnîi își continuă eforturile pentru a găsi un spaţiu potrivit.

„Peste tot ne resping. Vă rugăm să ne contactaţi dacă ne puteţi ajuta şi dacă aveţi un spaţiu pentru organizarea unei ceremonii de adio”, a scris, de asemenea pe X, Maria Pevcih, o altă colaboratoare a lui Navalnîi.

Aliaţii lui Navalnîi au anunţat luni că funeraliile vor avea loc la sfârşitul săptămânii lucrătoare în curs la Moscova.

Potrivit unui canal de Telegram pro-Putin, Navalnîi ar putea fi înmormântat pe 29 februarie la cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei, exact în ziua în care Vladimir Putin are programată susţinerea discursului despre starea naţiunii.

Alte două cimitire din Moscova – Hovanskoie (sud-vest) şi Troiekurovskoie (vest) – sunt luate în considerare pentru înmormântarea celui care a fost considerat timp de peste un deceniu principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Aliaţii lui Navalnîi au afirmat luni că opozantul a fost declarat mort în închisoare cu câteva zile înainte de a fi dat la schimb pentru ofițerul FSB Vadim Krasikov, aflat după gratii în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen. Kremlinul a susținut marţi că nu are informaţii despre acest posibil schimb.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata