OCCRP: Un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, politicianul și oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, câștigă zeci de milioane din dividendele afacerilor cu petrol rusesc

0 175

Un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, politicianul și oligarhul ucrainean  Viktor Medvedciuk, câștigă zeci de milioane din dividendele afacerilor cu petrol rusesc. O  investigație de presă realizată de Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP)) și serviciul ucrainean al postului Radio Europa Liberă – Radio Libertatea relevă că, prin intermediul unei rețele de companii și pentru pentru o sumă modică, el și un asociat al său au obținut un contract foarte lucrativ la o rafinărie rusescă. Ulterior, Medvedciuk a creat și finanțat cel mai mare partid promoscovit din Ucraina. 

Începutul anului 2014, când, forțat de protestatarii pro-occidentali, președintele filorus Viktor Ianukovici fugea din Kiev, iar așa-numiții omuleți verzi din trupele speciale rusești invadau peninsula Crimeea, a fost, spun experții, un punct de cotitură în strategiile prin care Kremlinul încearcă să-și mențină influența în Ucraina.

Un important pachet de acțiuni al companiei Yug Energo, proprietara unei rafinării profitabile din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, a fost vândut firmelor controlate de actualul șef al opoziției promoscovite de la Kiev, Viktor Medvedciuk, și de partenerul său statornic în afaceri, parlamentarul Taras Kozak. Tranzacția a avut loc în Cipru, insulă celebră drept scenă a unor afaceri la limita legislației internaționale și paradis al criminalității cu gulere albe.

Ancheta de presă arată că tandemul ucrainean a cumpărat, pentru numai 40 de mii de dolari, 42% din acțiunile Yug Energo de la miliardarul Serghei Kislov, un magnat al uleiurilor vegetale. În 2018, ponderea acțiunilor lui Medvedciuk și Kozak ar fi crescut la 93 de procente.

Acțiunile deținute de Medvedciuk și Kozak la Yug Energo le-au oferit acestora mare parte din profitul rafinăriei Novoșahtinski. Zecile de millioane de dolari primite de acolo i-au permis lui Medvedciuk să-și relanseze cariera politică și să finanțeze cel mai mare partid prorus din Ucraina, numit Platforma de Opoziție – Pentru Viață.

Citește articolul aici: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata