Oligarhii ruși se îmbogățesc cu miliarde de dolari în timpul războiului purtat de Putin în Ucraina

0 64

Acționarii marilor companii din Rusia au încasat miliarde de dolari sub formă de dividende de la societățile lor, pe măsură ce s-au redus incertitudinilor economice generate de războiul din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Bloomberg.

Există cel puțin o duzină de oameni de afaceri ruși care au câștigat peste 1.000 de miliarde de ruble, echivalentul a 11,3 miliarde de dolari, în anul 2023 și în primul trimestrul al acestui an, potrivit datelor colectate de Bloomberg.

Mulți dintre acești oligarhi au legături cu președintele Vladimir Putin, iar printre ei se numără persoane care au fost sancționat din cauza războiului care a intrat în cel de-al treilea an.

Pe primul loc în listă se află Vagit Alekperov, un acționar important și fost președinte al grupului petrolier Lukoil. El a încasat dividende în valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Alekperov este sancționat de Marea Britanie și Australia, dar a evitat până în prezent sancțiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană.

Urmează apoi miliardarii Aleksei Mordașov, acționar majoritar la Severstal, și Vladimir Lisin, acționar majoritar la Novolipetsk Steel, cu venituri din dividende în valoare de 148, respectiv 121 miliarde de ruble. Mordașov este vizat de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și UE, în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancțiune importantă.

Lista îl include și pe aliatul lui Putin, miliardarul Ghennadi Timcenko, precum și pe Tatiana Litvinenko, care a primit o participație la holdingul chimic PhosAgro, înainte ca soțul său, Vladimir, să fie sancționat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg, la care Putin și-a luat doctoratul în 1997m și a fost managerul pentru campania președintelui rus în acest oraș la ultimele trei alegeri.
Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata