Oligarhul Kolomoiski rămâne fără cetățenie ucraineană. Ce se întâmplă la Kiev?

0 54

Volodimir Zelenski ar fi semnat un decret privind anularea cetăţeniei ucrainene pentru oligarhul Igor Kolomoiski, şeful Apărării teritoriale din regiunea Dnipropetrovsk Ghennadi Korban, deputatul Igor Vasilkovski şi preşedintele Congresului Evreilor din Întreaga Ucraină Vadim Rabinovici, relatează publicaţiile Zerkalo Nedeli și Ukrainskaia Pravda.

Potrivit unei surse a publicaţiei ucrainene, toţi cei patru vizaţi de decret au primit semnale, prin diverse canale, cu privire la faptul că vor rămâne fără cetăţenia ucraineană. În afară de cetăţenia Ucrainei, aceştia deţin şi cetăţenia Israelului.

Decizia a fost luată marţi în cadrul unei şedinţe la Administraţia Prezidenţială a Ucrainei.

În cazul în care decizia se oficializează, Korban şi Rabinovici, care se află în străinătate, nu se vor putea întoarce în Ucraina, în timp de Kolomoiski şi Vasilkovski riscă să fie expulzaţi.

Fost guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, oligarhul Igor Kolomoiski, în vârstă de 59 de ani, a sponsorizat campania prezidenţială a lui Zelenski în 2019, dar a intrat între timp în dizgraţie. Kolomoiski are din 2021 interdicţie de a intra în SUA din cauza eforturilor sale de a submina procesele şi instituţiile democratice din Ucraina, ameninţând astfel viitorul ţării.

Ghennadi Korban, în vârstă de 52 de ani, este un om de afaceri şi politician responsabil de apărarea teritorială a regiunii.

Dnipropetrovsk. Colecţionar de artă modernă şi contemporană, Korban este totodată şi patronul comunităţii evreieşti din Dnipro.

Igor Vasilkovski, în vârstă de 37 de ani, este deputat ales pe lista partidului „În slujba poporului”, formaţiunea politică anti-corupţie fondată de Volodimir Zelenski.

Vadim Rabinovici, în vârstă de 68 de ani, este om de afaceri şi politician, fiind unul dintre liderii Partidului Opoziţiei – Pentru Viaţă, o formaţiune politică eurosceptică şi interzis în Ucraina după izbucnirea războiului din cauza legăturilor sale cu regimul din Rusia.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata