Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, finanțator al președintelui Zelenski, arestat pentru fraudă și spălare de bani

0 77

Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, un finanțator proeminent al campaniei președintelui Vladimir Zelenski din 2019, a fost arestat în urma unei anchete de fraudă. Această arestare vine ca parte a eforturilor intensificate ale Ucrainei de a combate corupția pe fondul conflictului actual cu Rusia.

Tribunalul districtual Shevchenkivskyi din Kiev a dispus arestarea lui Kolomoisky pentru 60 de zile, în timp ce autoritățile cercetează acuzațiile de fraudă care i se aduc, după cum a relatat Ukrinform, un organ de presă de stat, citat de CNN.

Cunoscut pentru importantele sale întreprinderi media și bancare, Kolomoiski a acumulat o avere imensă de-a lungul anilor, ceea ce îl face una dintre cele mai bogate persoane din Ucraina.

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii l-a acuzat anterior pe Kolomoiski că și-a folosit influența politică și puterea în scopuri personale. În martie 2021, acesta s-a confruntat cu sancțiuni din partea autorităților americane pentru presupusa implicare în activități de corupție, care au subminat statul de drept și au erodat încrederea publică în instituțiile și procesele democratice din Ucraina.

Oligarhul, anchetat inclusiv de serviciile de informații 

Acuzațiile aduse lui Kolomoiski includ fraudă și spălare de bani, investigate atât de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), cât și de Biroul de Securitate Economică. Ancheta se concentrează asupra acuzațiilor potrivit cărora acesta ar fi spălat peste 500 de milioane de grivne ucrainene (aproximativ 130,5 milioane de dolari) între 2013 și 2020 prin transferarea fondurilor în străinătate, cu ajutorul băncilor aflate sub controlul său.

Detenția lui Kolomoiski până la 31 octombrie a fost însoțită de opțiunea de a plăti o cauțiune în valoare de peste 500 de milioane de grivne ucrainene (14 milioane de dolari). Printre condițiile pentru eliberare stabilite de tribunal se numără restricții privind circulația sa, prezența obligatorie la interogatorii și predarea pașapoartelor pentru călătorii internaționale. În plus, îi este interzis să contacteze martori sau alți suspecți implicați în procedurile penale.

Procuratura Generală a Ucrainei supraveghează ancheta preliminară privind presupusele abateri financiare ale lui Kolomoiski. Ancheta a evidențiat rețeaua complexă de tranzacții financiare care implică afacerile sale și transferurile internaționale, ridicând întrebări cu privire la amploarea implicării sale în presupusele activități de spălare de bani.

Ucraina, a doua cea mai coruptă țară din Europa

Arestarea lui Kolomoiski vine în contextul intensificării măsurilor de combatere a corupției în Ucraina, pe fondul conflictului în curs cu Rusia. Raportul Transparency International pe anul 2021 a clasat Ucraina pe locul al doilea în topul celor mai corupte țări din Europa, subliniind nevoia urgentă de reformă și de responsabilitate în cadrul instituțiilor națiunii.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata