OMS despre vaccinul anti-covid elaborat de ruși: Trebuie evaluat în privința eficacității și siguranței pentru a obține precalificarea

0 120

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Precizăm că, preşedintele Vladimir Putin a anunţat ieri că Rusia este prima ţară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de teste clinice pe oameni.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Din cele şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

„Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat Tarik Jasarevic.

Potrivit preşedintelui Putin, vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate probele necesare şi permite dezvoltarea unei „imunităţi stabile” faţă de COVID-19. Mai mult, liderul de la Kremlin a afirmat de asemenea că fiica sa şi l-a injectat.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF, implicat în proiect, Kirill Dmitriev, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea „Sputnik V”, nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită, iar începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata