Propunând-ule rezidenților pro-ruși din „LPR” și „DPR” să plece în Rusia, Zelensky a dat de înțeles  că nu va face compromisuri în relația cu Moscova, a spus Serghei Rudenko.

Apelul lui Volodymyr Zelensky către locuitorii autoproclamatilor „LPR” și „DPR” de a decide cu cine sunt -Ucraina sau Rusia, pune capăt îndoielilor. Formula pe care a exprimat-o: „dacă vrei să trăiești în Federația Rusă, du-te acolo”, le arată clar cetățenilor cu dublă cetățenie dar și autorităților la Moscova: Kievul oficial vede viitorul Donbass-ului fără orice influență din Rusia. Kremlinul pare să îl fi pierdut definitiv pe Zelensky.

Valiză, gară, Rusia

Astăzi, este greu de spus cum s-ar fi încheiat participarea lui Zelensky la alegerile prezidențiale din 2019 dacă acum doi  Zelensky ar fi folosit aceiași retorică, în direcția compatrioților săi, nostalgici după Rusia-  să-și facă bagajele și să plece în Rusia. Unii dintre locuitorii Ucrainei erau convinși că victoria lui Zelensky va accelera sfârșitul războiului din Donbass și va permite reînnoirea legăturilor amicale cu țara vecină. Și el însuși credea că doar o încetare a focului va fi suficientă pentru a obține pacea.

Dar, în timpul guvernării sale, Zelensky a fost de mai multe ori convins că dorința sa de a restabili pacea în Donbass nu este suficientă. Nu este suficient doar să te uiți în ochii lui Vladimir Putin. Proprietarul Kremlinului a declarat fără echivoc: ucrainenii și rușii sunt un singur popor pentru el și nu există o Ucraina independentă în înțelegerea sa. Mai ales în condițiile în care sute de mii de locuitori ai „LPR”, „DPR” și Crimeea au primit pașapoarte ale cetățenilor Federației Ruse în mâinile lor, iar milioane de credincioși ucraineni continuă să viziteze templele filialei Bisericii Ortodoxe Ruse. .

Propunerea lui Zelensky de a se autodetermina cu cine vor  să fie – cu Ucraina sau Rusia, pentru majoritatea locuitorilor din ORDLO cu siguranță va fi percepută ca o insultă. Cui îi va plăcea apelul prezidențial: „Valiză, gară, Rusia”? Dar mulți oameni care trăiesc în „LPR” și „DPR” cred cu tărie că ambele părți ar trebui să îi ajute financiar. Aceștia trăiesc sub controlul financiar al Rusiei, în timp ce Ucraina, în opinia lor, este pur și simplu obligată să aibă grijă de ei. Prin urmare, propunerea lui Zelensky, care, de altfel, nu obligă pe nimeni încă la nimic, îi poate mânia cu adevărat.

Cum Moscova l-a transformat pe Zelenskiy în naționalist

Reacția Moscovei la anunțul lui Zelenskiy a fost destul de previzibilă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, crede că președintele ucrainean încearcă să scape de alegătorii săi, cărora le-a promis pacea. Mai mult, este încrezătoare că spunând-ule locuitorilor din ORDLO să plece în Rusia, Zelensky a trecut de  „linia roșie” care separă politica națională de naționalism.

Acesta este modul în care, cu mâna ușoară a doamnei Zaharova, un tip evreu modest care s-a născut în Krivoy Roga fost transformat într-un naționalist ucrainean. În relitate, Zelensky, desigur că nu este așa. Mai mult, până nu demult, el a fost perceput ca o persoană influențată de Moscova. Cu toate acestea, în ultimele șase luni s-a schimbat atât atitudinea lui Zelensky cât și cea a Rusiei față de el.

sursa: dw.com