Oraș din regiunea Harkov aflat din nou în vizorul rușilor. Locuitorii trăiesc cu frica de o nouă ocupație: „Nu ne încredem în nimeni”

0 109

Kupiansk, un oraș aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Rusia, s-a aflat sub ocupație vreme de șase luni, iar acum autoritățile ucrainene și localnicii se gândesc cu groază la eventualitatea ca rușii să revină, relatează NYT.

Orașul mai este locuit doar de circa 20% din populația de dinainte de război, adică 60.000 de oameni – unii au plecat în Rusia, iar ceilalți se împart în principiu în patrioți și posibili trădători sau colaboratori. Sau cel puțin această bănuială a pus stăpânire pe oraș, în timp ce invadatorii s-au apropiat la circa 8 km. Ritmul bombardamentelor rusești s-a intensificat considerabil în ultimele zile – în asemenea măsură că autoritățile regionale au dispus evacuarea obligatorie a districtului.

„Nimeni nu ar putea supraviețui unei a doua ocupații”, spune Liudmila Sezonova, o antreprenoare în vârstă de 38 de ani, care a rămas în oraș cu fiul ei în vârstă de cinci ani.

Povestește că, în timpul lunilor de ocupație, singura precauție pe care și-o putea lua un ucrainean patriot era „să-și țină capul jos și să păstreze tăcerea”. În prezent însă, „a devenit limpede cine este cine și unde rezidă loialitatea fiecăruia”.

Un oraș important strategic pentru ocupanți în calitate de centru logistic, Kupiansk a ajuns din nou în vizorul rușilor care au declanșat o ofensivă în nordul țării, pesemne pentru a distrage atenția de la principala contraofensivă ucraineană din sud.

Lupte grele se duc la periferia orașului pe care rușii vor să-l recucerească sau cel puțin să-i oblige pe ucraineni să transfere forțe aici astfel încât să-și domolească atacurile pe fronturile din sud mai importante pentru ei.

„Vrem să ridicăm din nou Kupiansk. Dacă nu noi, atunci cine să o facă?”, spune Sezonova, care nu intenționează să plece, dar care totuși s-a pregătit să părăsească orașul împreună cu familia ei dacă va fi cazul.

„Cea mai fierbinte direcție rămâne Kupiansk. Armata rusă dorește să reocupe teritoriile pe care le-a pierdut în regiunea Hrakov”, a anunțat luni viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Kupiansk este Ucraina”, se poate citi pe un panou la intrarea principală în oraș – este un mesaj care ilustrează natura fragilă a controlului ucrainean în regiunea ce se numără din nou printre cele mai active ale frontului lung de peste 1.000 de kilometri.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata