Orașele rusești au rămas fără apărare în fața atacurilor cu drone. Cât de pregătit e Putin pentru o amenințare mai mare

101

În timp ce așteaptă undă verde din partea țărilor occidentale pentru a folosi armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, Ucraina se bazează pe dronele de producție internă, care sunt considerabil mai ieftine decât rachetele și nu mai puțin eficiente, relatează Kyiv Independent. 

În ultimele luni, Ucraina a sporit numărul atacurilor cu drone de producție proprie împotriva infrastructurii critice rusești care alimentează mașinăria de război a Rusiei. Confruntată cu atacuri cu zeci de drone simultan, apărarea aeriană rusă s-a dovedit a fi depășită.

„În ciuda capacităților extinse de apărare aeriană ale Rusiei, există limitări în protejarea eficientă a tuturor țintelor”, a declarat Mattias Eken, expert în apărare și securitate la RAND Europe, pentru Kyiv Independent. „Obiectivul este de a demonstra populației ruse că abilitățile de apărare ale statului sunt insuficiente, evidențiind vulnerabilitățile din interiorul Rusiei”, a adăugat Eken.

Noi provocări pentru apărarea aeriană a Rusiei

De la începutul lunii septembrie, Ucraina a efectuat două atacuri în masă asupra Rusiei, folosind cel puțin 144 de drone pentru unul și 158 de drone pentru celălalt, potrivit autorităților ruse.

Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobyov, a declarat că o clădire rezidențială din orașul Ramenskoe a fost avariată ca urmare a ultimului atac. Potrivit acestuia, o femeie de 46 de ani a fost ucisă, iar alți trei civili au fost răniți. Orașul este situat la 46 de kilometri sud-est de Moscova.

Kievul nu a comentat și nici nu a confirmat implicarea sa în aceste atacuri. Atacul din 10 septembrie a vizat diferite regiuni din Rusia, inclusiv regiunile Briansk, Moscova, Tula, Kaluga, Belgorod, Kursk, Oryol, Voronej și Krasnodar Krai.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că cel mai mare număr de drone – 72 – ar fi fost doborât deasupra regiunii Briansk, urmată de regiunea Moscova (20) și regiunea Kursk (14).

„Dacă Ucraina menține presiunea asupra siturilor industriale și militare rusești, acest lucru va avea consecințe semnificative asupra modului în care Rusia luptă”, a declarat Samuel Bendett, expert militar de la Centrul pentru analize navale din SUA, adăugând că Ucraina recurge la atacuri combinate cu rază lungă de acțiune folosind diferite tipuri de drone.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și