Organizația anti-tortură Gulagu.net își suspendă activitatea în Rusia pentru securitatea angajaților

0 153

Proiectul pentru drepturile omului Gulagu.net își suspendă activitatea în Rusia. Declarația a fost făcută de către fondatorul proiectului, Vladimir Osechkin pentru Open Media.

„Închidem Consiliul coordonatorilor pentru a ne proteja colegii. Am evacuat deja o parte din echipă și nu vom lucra în Rusia”, a menționat Vladimir Osechkin.

Pe site-ul organizației, Osechkin a explicat că a fost condus la această decizie de „operațiunea specială a KGB și FSB împotriva lui Roman Protasevici”, cu referire la actul de piraterie aeriană care a avut loc recent la Misk.

„Lukașenko și Putin acum nici măcar nu ascund nimic și sunt gata să acționeze deschis cu scopul de a organiza represalii împotriva celor care sunt incomozi”, susține fondatorul proiectului Gulagu.net.

Amintim că, un avion Ryanair, de pe cursa Atena-Vilnius, a fost deviat și a aterizat pe aeroportul național din Minsk, pe 23 mai, la alerta Ministerului de Interne al Belarusiei. După aterizare, autoritățile țării au arestat fost redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA – presă de opoziție împotriva regimului „Lukașenko”, Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului.

„Aproape toți coordonatorii noștri au supraviețuit mai multor percheziții și detenții, dar acum, când vedem amploarea arbitrariului și terorismului de stat de facto, nu există iluzii și pur și simplu nu avem dreptul să continuăm să lucrăm în formatul obișnuit și să riscăm cu viețile colegilor noștri din Rusia”, a concluzionat Osechkin, adăugând că organizația se mută în Europa.

Potrivit informațiilor, site-ul web și linia de asistență Gulagu.net vor continua să funcționeze, dar datele personale ale coordonatorilor vor fi ascunse pe site.

Gulagu.net este un proiect public creat de activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin în 2011, a cărui activitate principală este combaterea torturii și corupției în sistemul rusesc și protejarea drepturilor deținuților.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata