PANDORA PAPERS: Plahotniuc ar fi ținut într-un trust din Noua Zeelanda cca $180 mln. Zeci de milioane au ajuns în Elveția, la familia sa

526

Fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc ar fi ținut într-un trust din Noua Zeelanda cca $180 mln. Prin intermediul societății respective, ar fi transferat bani familiei sale din Elveția, începând cu 2011. Informația a ieșit la suprafață în urma unei scurgeri masive de date numite PandoraPapers. În jur de 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali apar în documente ale companiilor offshore, potrivit presei internaționale.

Documentele dezvăluite în PandoraPapers arată că OTIV Trust – așa cum se numește societatea paravan înființată în Noua Zeelandă, în 2011, a fost utilizată pentru ca Plathoniuc să ascundă zeci de milioane de dolari.

Beneficiarii de banii trustului erau Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc) Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai lui), se arată într-un material publicat de RISE Moldova.

Crearea trustului OTIV l-a costat pe Plahotniuc 15 mii de euro, iar plata anuală de administrare a fost de la bun început de 60 de mii de euro. În ziua în care a apărut trustul, Vladimir Plahotniuc a semnat un memorandum confidențial cu AsiaTrust New Zealand Limited prin care au convenit că societatea OTIV este înființată în beneficiul fostei soții și a celor doi copii.

Prin același document au mai stabilit că, în timpul vieții, Vladimir Plahotniuc va primi consultanță și consiliere de la administratorul trustului despre distribuția banilor și alte operațiuni importante, iar după decesul acestuia – activele trustului să fie administrate exclusiv în beneficiul membrilor de familie pentru întreținerea și educația lor. Mai mult, documentul secret prevede și faptul că administratorul trustului OTIV (AsiaTrust New Zealand Limited) se va consulta cu protectorii și beneficiarii trustului înainte de a face orice plată cu banii organizației.

Milioane de euro și de dolari treceau printr-un lanț de firme și ajungeau pe conturile Trustului OTIV, iar de aici se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc. Cele mai importante tranzacții le puteți studia AICI.

***

Precizăm că Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

În decembrie 2019, deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan, a dezvăluit că Plahotniuc mai are o identitate în Republica Moldova. Ulterior, președintele de atunci, Igor Dodon, a confirmat că al doilea pașaport pe care îl deținea în Republica Moldova fostul politician este pe numele „Vladislav Novac”. În ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În februarie 2021, președinta Maia Sandu i-a retras lui Vladimir Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

În prezent, acesta s-ar afla în Turcia.

***

Documentele PanamaPaers reprezintă cea mai nouă verigă într-un lanț de dezvăluiri din ultimii șapte ani, după documentele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks. Examinarea acestor documente este cel mai mare proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI) – peste 650 de reporteri participă. Averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite și expuse în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare, relatează BBC și The Guardian.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și