Papa Francisc, apel la Putin: „Fac un apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă”

0 41

Papa Francisc a făcut duminică un apel la Rusia să revină asupra acordului privind cerealele prin Marea Neagră, prin care Moscova a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime în ciuda războiului.

„Fac un apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă, pentru ca inițiativa de la Marea Neagră să fie reluată și grânele să poată fi transportate în siguranță”, a spus Papa Francisc în timpul mesajului său.

Și liderii țărilor africane au cerut reînnoirea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, din care Moscova s-a retras unilateral, în cadrul summitului Africa-Rusia de la Sankt Petersburg.

Restricţiile privind importurile de cereale ucrainene, cerute de cinci state est-europene, inclusiv de România, probabil nu vor fi prelungite după 15 septembrie, a afirmat marţi Janusz Wojciechowski, comisarul european al Agriculturii, precizând că vor fi noi negocieri.

„Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment. 

Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia. 

Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări (…)”, a declarat marţi Janusz Wojciechowski, potrivit Mediafax.

Janusz Wojciechowski a precizat că în august şi septembrie vor fi noi consultări, inclusiv cu fermierii, pentru stabilirea noilor măsuri.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata