Parlamentarii ruși, furioși pe România pentru că nu au primit vize să participe la Adunarea Parlamentară a OSCE

0 92

Deputații ruși își vor „suspenda” calitatea de membrii în Adunarea Parlamentară a OSCE, supărați că România nu le-a acordat vize pentru a participa la reuniunea organizației, scrie publicația rusă Pravda.

Comisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat va pregăti un proiect de rezoluție privind suspendarea participării Rusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE, a declarat Leonid Sluțki,  șeful comisiei și liderul partidului ultranaționalist liberal-democrat , cândva condus de Vladimir Jirinovski, (LDPR, pe canalul său de Telegram.

Se intenționează ca acesta să fie dezbătut pe 3 iulie, când o propunere în acest sens va fi discutată și în Consiliul Federației, camera superioară a legislativului rus.

Ideea a fost propusă miercuri de senatorul Vladimir Jabarov, care a subliniat că poziția privind suspendarea a fost convenită cu Duma de Stat, după ce România și-a anunțat sâmbătă refuzul de oferi vize deputaților din Rusia și Belarus pentru a participa la reuniunea de la București între 29 iulie și 3 iulie.

„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat sâmbătă Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la București.

El a precizat că aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.

În cadrul discuției, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a atras atenția asupra prejudecăților acestei „organizații ucrainizate”.

„Cum pot Adunarea Parlamentară și OSCE în ansamblu – organizația responsabilă pentru securitatea în Europa – să excludă Rusia de la participare? Cum poate fi discutată securitatea europeană fără participarea Federației Ruse? Răspunsul este evident și este clar ce se întâmplă acolo„, a declarat Matvienko.

Vicepreședintele Piotr Tolstoi, care a condus delegația rusă în cadrul AP OSCE, și-a exprimat speranța pentru continuarea dialogului privind securitatea în spațiul OSCE „după victoria noastră în Ucraina” și cu „noua OSCE” după „noua” Ialta și Helsinki (referire la acordurile de la Ialta și Helsinki din timpul Războilului Rece).

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata