Parlamentul European recomandă reducerea dependenței de gazul și petrolul rusesc „cel puțin atât timp cât președintele Putin este la putere”

0 118

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European intenționează să propună conducerii UE măsuri de susținere a democrației din Rusia și de „izolare a amenințărilor” din partea Moscovei.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a pregătit pentru Consiliul European și Comisia Europeană proiectul cu recomandări pentru consolidarea relațiilor cu Rusia. Documentul din 5 mai  a fost publicat pe site-ul web al PE.

Parlamentarii propun să ia măsuri menite să susțină o societate pro-democratică în Rusia:

  • să sprijine crearea unui post de televiziune non-stop care va „rezista propagandei în limba rusă”;
  • să nu recunoască legitimitatea parlamentului rus și să solicite eliminarea Rusiei de la participarea la organizații internaționale cu adunări parlamentare ân cazul în care alegerile din toamna anului 2021 vor fi recunoscute drept falsificate;
  • „adoptarea și anunțrea unei viziuni strategice pentru viitoarea relație cu o Rusia democratică”, care va include relaxarea regimului de vize, investiții în comerțul liber și alte stimulente. Se presupune că Uniunea Europeană va trebui să le ofere în schimbul schimbărilor democratice din țară.

De asemenea, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a recomandat ca UE să ia măsuri pentru „a izola amenințarea rusă”, inclusiv, împreună cu NATO, să mențină stabilitatea în cadrul Parteneriatului Estic (o inițiativă care vizează consolidarea relațiilor dintre UE, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). Ca parte a acestei clauze, parlamentarii propun să deconecteze Rusia de la sistemul interbancar pentru transmiterea informațiilor despre plăți SWIFT, dacă aceasta continuă „amenințările agresive și acțiunile militare” împotriva membrilor UE și a țărilor vecine (PE a adoptat deja o declarație similară fără caracter obligatoriu la sfârșitul lunii aprilie) și, de asemenea, pentru a reduce dependența de gazul și petrolul rusesc „cel puțin atât timp cât președintele Putin este la putere”.

Mai mult, parlamentarii propun să pună capăt „amestecului Rusiei în afacerile UE și a Parteneriatului Estic și să continue eforturile pentru „stoparea amenințărilor hibride” din partea Moscovei. Ei cred că UE, împreună cu SUA, ar trebui să elaboreze măsuri de protejare a democrației, care se vor referi la politica de combatere a spălării banilor, regulile de furnizare a asistenței economice și financiare, investigațiile internaționale și sprijinul pentru apărătorii drepturilor omului.

Alte propuneri adresate conducerii UE se referă la următoarele: în cadrul dialogului cu Rusia, se iau în considerare problemele legate de protejarea drepturilor omului și organizarea alegerilor libere; revizuirea proiectelor pentru sprijinirea investițiilor și cooperarea economică, începând cu Nord Stream 2; să fie gata să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei „pentru represiunea sistemică a forțelor democratice”; crearea unui sistem centralizat de combatere a spălării banilor.

Sursa: www.rbc.ru 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata