Parlamentul European solicită intensificarea sancțiunilor împotriva regimului Lukașenko

0 21

Parlamentul European, cu majoritate de voturi, a adoptat o rezoluție prin care solicită țărilor UE să consolideze sancțiunile economice împotriva persoanelor fizice și juridice din Belarus. Oficialii consideră că sancțiunile UE împotriva regimului din Belarus sunt doar parțial eficiente. Prin urmare, în rezoluția lor din 7 octombrie, deputații europeni au solicitat Uniunii Europene consolidarea acestora.

Prin intermediul unui document, Parlamentul European solicită țărilor UE „urgent” să înceapă al 5-lea pachet de sancțiuni și să aplice principiul jurisdicției universale Lukașenko. Jurisdicția universală este un tip de jurisdicție penală extrateritorială. Acesta prevede că statele pot iniția proceduri penale indiferent de localizarea infracțiunii, precum și de cetățenia acuzatului și a victimelor. Anunțul a fost făcut de jurnalistul Rikard Jozwiak.

Potrivit informațiilor, rezoluția își exprimă regretul că sancțiunile economice impuse de UE au avut doar un „impact parțial asupra regimului” președintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko.

„Prin urmare, îndemnăm țările să consolideze în continuare sancțiunile economice vizate, concentrându-se asupra sectoarelor cheie din Belarus”.

În document, parlamentul și-a exprimat de asemenea solidaritatea cu Lituania, Polonia și Letonia, „care au devenit victimele încercărilor regimului belarus de a trimite un număr semnificativ de migranți și refugiați la frontierele externe ale UE”.

Deputații europeni au declarat că migrația ilegală către UE ar fi o formă de „război hibrid care vizează intimidarea și destabilizarea Uniunii Europene”.

Anterior, polițiștii de frontieră polonezi au înregistrat un număr record de migranți ilegali care au încercat să intre în țară din Belarus.

Sursa: https://realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata