Parlamentul slovac a validat guvernul extremistului Robert Fico. Ajutorul militar acordat Ucrainei este oficial oprit

0 64

Parlamentul Slovaciei a validat marți, 21 noiembrie, guvernul format de premierul Robert Fico ce propune un program politic care promite încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, planuri de reducere lentă a deficitului bugetar și introducerea unei noi taxe bancare, scrie Reuters.

După cum notează agenția, coaliția și-a adoptat programul politic săptămâna trecută, iar parlamentul l-a susținut, exprimând astfel un vot de încredere.

În același timp, scrie Reuters, opoziția a votat împotriva programului, invocând atacurile lui Fico asupra presei independente și demiterea unor oficiali de rang înalt care au investigat activitățile membrilor noii coaliții de guvernământ pentru luare de mită.

Robert Fizo a câștigat alegerile în septembrie 2023 cu o campanie ce a vizat mass-media critică, partenerii occidentali și politica liberală. Pe 25 octombrie, președintele Zuzana Chaputova l-a numit prim-ministru pentru a patra oară.

Programul lui Fico promite o taxă specială pe profiturile băncilor și măsuri de reducere a dobânzilor la creditele ipotecare. După cum subliniază experții, se vor stabili taxe speciale pentru profiturile excedentare din alte sectoare nespecificate.

Mai mult, programul conține și promisiunea preelectorală a lui Fico de a pune capăt ajutorului militar oficial al Slovaciei pentru Ucraina și de a căuta încetarea ostilităților, recunoscând în același timp granițele internaționale ale Ucrainei.

Slovacia blochează introducerea de restricții asupra combustibilului nuclear rusesc în cadrul următorului pachet de sancțiuni, al 12-lea, din partea Uniunii Europene.

De asemenea, pe 21 noiembrie, transportatorii slovaci au blocat punctul de control de la granița slovaco-ucraineană pentru camioane ucrainene, și fără un termen limită pentru această acțiune.

Săptămâna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat cu președintele Slovaciei Zuzana Chaputova și i-a mulțumit pentru susținerea puternică a Ucrainei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata