Partidul austriac de extremă dreapta FPÖ a anunțat că nu va prelungi acordul de cooperare cu formațiunea prezidențială Rusia Unită

0 149

Partidul austriac de extremă dreapta intitulat al Libertății (FPÖ) a anunțat că nu va prelungi  în 2022 acordul de cooperare încheiat, acum cinci ani, cu formațiunea prezidențială Rusia Unită. Actualul lider al FPÖ, fostul ministru de Interne Herbert Kickl, a mărturisit că nu vede sensul acestui acord, parafat, în 2016, la Moscova, de predecesorul său, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, care a ieșit din viața politică după un scandal de corupție izbucnit în 2019.

Din partea Rusiei Unite, textul a fost semnat de Serghei Jelezniak, unul dintre oamenii președintelui Vladimir Putin vizat de sancțiuni occidentale. Cele două formațiuni se angajau, atunci, să schimbe informații asupra situației internaționale.

Cu rădăcini legate de nazismul austriac și decenii în șir hotărât antisovietic, FPÖ a făcut, în 2008, ceea ce agențiile internaționale de presă numesc un viraj și a susținut invazia rusească din Georgia. Patru ani mai târziu, reprezentanți ai partidului austriac l-au vizitat pe liderul pro-rus al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, calificat chiar în presa moscovită drept un satrap sângeros.

În 2014, însă, FPÖ a dezaprobat anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. În 2018, șefa din epocă a diplomației de la Viena, Karin Kneissl, numită de FPÖ, l-a invitat la nunta sa pe președintele Putin, provocând un val de critici, deopotrivă în Austria și în străinătate. Liderii partidului au negat permanent că ar fi stipendiați de Moscova, dar adversarii politici îi califică drept „coloana a cincea a lui Putin în Europa”.

Al treilea ca pondere în Parlamentul de la Viena, FPÖ face o opoziție vehementă guvernului de coaliție format de conservatori și ecologiști și, în plină pandemie de COVID-19, încurajează protestele față de vaccinare și față de restricțiile de ordin sanitar.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata