Într-un comunicat al Agenției Servicii Publice (ASP) se precizează că pașaportul moldovenesc ce ar fi fost folosit de către agentul rus Alexandr Petrov cu identitatea „Nicolai Popa” a fost eliberat pe numele unei alte persoane, fără a preciza însă numele acesteia. ASP susține că  informația „reprezintă date cu caracter personal, a căror prelucrare se efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal”. Totodată, instituția mai afirmă că în Registrul de stat al populației R. Moldova nu este luată la evidență persoana cu numele „Nicolai Popa”, născută în data de 18.07.1979, cu care s-ar fi identificat în Cehia agentul rus Alexandr Petrov.

Potrivit ZdG, în octombrie 2014, membrii GRU Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au reușit să treacă frontiera cehă cu un pașaport moldovenesc eliberat pentru identitatea Nicolai Popa și altul din Tadjikistan, eliberat pe numele Ruslan Tabarov. Agenții ruși Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal, au fost anunțați în căutare internațională de către poliția cehă. Unul dintre bărbați este bănuit că s-a identificat cu pașaport moldovenesc, în octombrie 2014, când a ajuns pe teritoriul Cehiei.

Republica Cehă a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, iar Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au fost anunțați în căutare internațională.