Agenția Servicii Publice a finalizat investigația internă cu privire la pașaportul moldovenesc, eliberat pe numele lui Nicolai Popa și care ar fi fost folosit de un agent rus. Potrivit instituției, în Registrul de Stat al populației Republicii Moldova nu există o persoană cu asemenea date.

 

Informația vine după ce luni, 19 aprilie, ASP a anunțat că pornește o anchetă pentru a clarifica subiectul.

„În Registrul de stat al populației al Republicii Moldova nu este luată în evidență persoana cu datele identificatoare menționate. Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova cu numărul A3194368 a fost eliberat pe numele altei persoane. Informația detaliată reprezintă date cu caracter personal, a căror prelucrare se efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal”, se arată în comunicatul ASP.

foto: ziarul de gardă

Cehia a anunțat în căutare internațională doi agenți ruși. Este vorba despre Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, suspectați și în cazul tenatativei de otrăvire în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok, în oraşul britanic Salisbury.

Într-un comunicat al Agenției Servicii Publice (ASP) se precizează că pașaportul moldovenesc ce ar fi fost folosit de către agentul rus Alexandr Petrov cu identitatea „Nicolai Popa” a fost eliberat pe numele unei alte persoane, fără a preciza însă numele acesteia. ASP susține că  informația „reprezintă date cu caracter personal, a căror prelucrare se efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal”. Totodată, instituția mai afirmă că în Registrul de stat al populației R. Moldova nu este luată la evidență persoana cu numele „Nicolai Popa”, născută în data de 18.07.1979, cu care s-ar fi identificat în Cehia agentul rus Alexandr Petrov.

Potrivit ZdG, în octombrie 2014, membrii GRU Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au reușit să treacă frontiera cehă cu un pașaport moldovenesc eliberat pentru identitatea Nicolai Popa și altul din Tadjikistan, eliberat pe numele Ruslan Tabarov. Agenții ruși Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal, au fost anunțați în căutare internațională de către poliția cehă. Unul dintre bărbați este bănuit că s-a identificat cu pașaport moldovenesc, în octombrie 2014, când a ajuns pe teritoriul Cehiei.

Republica Cehă a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, iar Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au fost anunțați în căutare internațională.

0 Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *