Patriarhul Chiril, acuzat de uzurparea puterii. Cazul Uminski, preotul care refuză să se roage pentru victoria Rusiei

0 121

Un cunoscut preot rus este amenințat cu expulzarea din Biserica Ortodoxă Rusă după ce a refuzat să citească o rugăciune către Dumnezeu pentru ghida Rusia către victorie în Ucraina.

Un „tribunal” al Bisericii Ortodoxe Ruse a stabilit că Aleksei Uminski, 63 de ani, ar trebui să fie „expulzat din cele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc, relatează agenția de presă Reuters, care citează un verdict publicat sâmbătă.

Decizia a fost transmisă spre aprobare Patriarhului Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii, un susținător fidel al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Cazul Uminski ilustrează eforturile conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse de a reprima tentativele de disidență internă pe fondul așa-zisei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, pe care Patriarhul Chiril I a binecuvântat-o și a promovat-o în rândul enoriașilor.

Zeci de preoți sancționați în Rusia

De la începutul războiului la scară largă din Ucraina, care durează de aproape doi ani, zeci de preoți ortodocși au fost pedepsiți în Rusia pentru că nu au urmat linia oficială impusă de patriarh, de exemplu citind rugăciuni pentru pace, nu pentru victorie. Informația este furnizată de grupul online Creștini împotriva războiului.

Într-un interviu acordat în noiembrie anul trecut, Aleksei Uminski a spus că limbajul pro-război este complet incompatibil cu liturghia bisericii.

„Tribunalul” bisericesc a stabilit că preotul Uminski și-a încălcat jurământul prin refuzul de a citi „Rugăciunea pentru Sfânta Rus”, pe care Patriarhul Chiril I a făcut-o obligatorie la slujbe.

În rugăciune, conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse pretinde că rușii sunt poporul lui Dumnezeu și luptă împotriva celor care au îndreptat armele împotriva lor, deși cel care a ordonat invazia în mod nejustificat este nimeni altul decât Vladimir Putin.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata