Patru cetățeni din Republica Moldova, suspectați că ar fi desenat Steaua lui David în Paris. Grupări ruse s-ar afla în spatele lor

0 99

Serviciile de informații franceze cred că actul a fost comandat de omul de afaceri moldovean Anatolii Prizenko. Imaginile au fost distribuite pe scară largă de rețeaua de propagandă pro-rusă „Doppelgänger”.

Patru cetățeni moldoveni sunt suspectați că se află în spatele unora dintre cele 250 de graffiti cu Steaua lui David găsite pe pereții din Paris și din suburbii în ultimele 10 zile, scrie lemonde.fr.

Un cuplu a fost arestat la 27 octombrie, iar un altul este căutat. Agențiile de informații franceze cred acum cu tărie că este vorba de o tentativă externă de destabilizare. Într-un comunicat de presă emis marți, 7 noiembrie, procurorul din Paris a declarat că examinarea datelor telefonice „sugerează că cele două perechi de autori au fost în contact cu aceeași a treia persoană”.

Procurorul a mai declarat că „în acest stadiu, nu se poate exclude că marcarea Stelelor albastre ale lui David în regiunea pariziană a fost efectuată la cererea expresă a unei persoane care locuiește în străinătate”. Ancheta a fost acum încredințată unui judecător de instrucție.

Analiza Le Monde, confirmată de doi experți independenți, constată că operațiunea a fost exploatată de rețeaua „Doppelgänger”, cunoscută și sub numele de RRN (pentru Reliable Recent News). La 28 octombrie, un număr mare de conturi afiliate la această rețea au început să partajeze pe X (fostul Twitter) și Facebook două fotografii cu etichete albastre pe pereții unei clădiri de pe Rue de Rocroy, în arondismentul 10 din Paris.

Vandalismul din acea noapte a dus la arestarea unui cuplu de cetățeni moldoveni, în vârstă de 28 și 33 de ani.

Infrastructura de propagandă RRN – care, pe lângă roboții care publică cantități mari de mesaje pe rețelele de socializare, administrează și site-uri de știri false în limba franceză și-a creat anterior copii false ale unor site-uri de știri importante (inclusiv Le Monde) – fusese denunțată public de guvernul francez la 13 iunie. Într-o declarație rară, Ministerul Afacerilor Externe atribuise operațiunea de dezinformare Rusiei, considerând-o drept „o nouă ilustrare a strategiei hibride pe care Rusia o pune în aplicare pentru a submina condițiile unei dezbateri democratice pașnice și, astfel, pentru a submina instituțiile noastre democratice”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata