PentagonLeaks: NATO putea fi atrasă în războiul din Ucraina, după ce un avion rusesc a fost aproape de a doborî o aeronavă britanică

125

Un avion de luptă rusesc a fost aproape să doboare anul trecut un avion britanic de supraveghere, potrivit unui document american militar scurs pe internet, acesta reprezentând un incident mai semnificativ decât se arătase anterior și care ar fi putut atrage SUA și aliații NATO direct în războiul din Ucraina, transmite Washington Post.

Incidentul evitat în ultima secundă s-a întâmplat pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei, puternic forticata peninsulă ucraineană pe care Rusia a capturat-o în 2014 și pe care a folosit-o ca bază pentru flota sa navală din Marea Neagră, precum și pentru a lansa atacuri în alte zone din Ucraina.  Documentul, care face parte din seria de informații secrete ale Pentagonului ajunse pe internet și care a declanșat o investigație a Departamentului de Justiție, se referă la incident ca fiind „aproape de a doborî un UK RJ”, cu trimitere la pseudonimul „Rivet Joint” (Îmbinare cu nituri) folosit frecvent pentru avioanele de recunoaștere RC-135. Aeronava este folosită pentru a aduna transmisiuni radio și alte mesaje electronice.  Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a relatat incidentul în Camera Comunelor din Parlament în octombrie, spunând că două avioane de lupte rusești Su-27 interceptaseră avionul RC-135 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, zburând „nechibzuit”, unul dintre avioane apropiindu-se la aproape 5 metri de aeronava britanică.

Unul dintre avioanele rusești „a eliberat o rachetă” la distanță, le-a spus Wallace legiuitorilor britanici, însă fără a descrie incidentul ca fiind aproape de o doborâre, atribuind lansarea rachetei unei „defecțiuni tehnice” și afirmând că a vorbit cu oficiali ruși de rang înalt din apărare despre acest lucru.  Incidentul subliniază actul de echilibristică pe care oficialii militari occidentali au căutat să-l mențină, încercând să ajute armata ucraineană și să adune informații despre război fără a fi atrași direct în conflictul cu Moscova. Oficialii ruși au căutat să arate națiunile NATO ca fiind agresorii, în vreme ce SUA și aliații săi au spus că sprijină Ucraina dar fără a fi în război cu Rusia.

În cadrul tratatului NATO, dacă un membru al alianței militare este victima unui atac armat, toți membrii alianței îl vor considera un atac și vor răspunde colectiv.  Oficialii americani din apărare au refuzat să comenteze conținutul acestui document, la fel cum au făcut și în cazul altor informații din seria de documente secrete scurse pe aplicații precum Discord, Telegram și Twitter. Un oficial al Ambasadei britanice la Washington a refuzat să comenteze iar Ambasada Rusiei nu a răspuns la cererea Washington Post pentru comentarii.  Documentul a fost imprimat cu antete ale Statului Major Comun al Pentagonului și detaliază zboruri de supraveghere deasupra Mării Negre din ziua incidentului până pe 26 februarie.

Documentul este etichetat ca fiind „SECRET/NOFORN”, o clasificare care indică faptul că nu este pentru distribuirea în rândul cetățenilor din afara SUA. Documentul conține detalii despre alte reacții ale Rusiei la zboruri de recunoaștere ale aeronavelor americane, britanice și franceze între octombrie și sfârșitul lunii februarie, inclusiv un astfel de zbor de pe 30 decembrie, în care un alt „Rivet Joint” britanic, acompaniat de două avioane de luptă britanice Typhoon, a fost interceptat de avioane rusești care s-au apropiat până la 30 de metri de acesta.  Într-un alt incident, o dronă americană de recunoaștere MQ-9 a fost interceptată pe 22 februarie, aeronavele rusești apropiidu-se până la 30 de metri. La aproape două săptămâni după, pe 14 martie, două avioane rusești Su-27 au interceptat un MQ-9 american, vărsând combustibil pe dronă și în cele din urmă lovind-o.

Coliziunea a făcut personalul american care pilota drona de la distanță să o prăbușească în Marea Neagră, la 90 de kilometri în largul coastei Crimeei, au spus oficiali americani. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus în martie că Statele Unite vor continua să zboare „oriunde permite legislația internațională”, respingând revendicarea Moscovei privind o auto-declarată zonă de excludere asupra unor părți extinse din Marea Neagră.  Aeronave franceze și britanice au efectuat zboruri cu echipaje de supraveghere deasupra Mării Negre între 29 septembrie și 26 februarie, potrivit documentului, în vreme ce americanii s-au bazat pe drone care le includ și pe RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel și MQ-9 Reaper. Un număr dintre aceste zboruri au fost efectuate în fiecare lună, potrivit documentului. Oficiali militari americani au spus că, în mod obișnuit, ei înregistrează planuri de zbor publice pentru acestea.  Generalul Mark A. Milley, președintele Șefilor de Stat Major, a descris comportamentul Rusiei de a doborî un MQ-9 în martie ca fiind un model de acțiune agresivă față de SUA, Marea Britanie și alte națiuni.  Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a spus luna trecută că este importantă menținerea Mării Negre și a cerului de deasupra deschise tuturor națiunilor.  „Marea Neagră este o cale maritimă internațională critică ce sprijină mulți aliați NATO, inclusiv România, Bulgaria și Turcia, și nu aparține niciunei țări”, a spus acesta.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și