Pentru America, Iranul face parte din noua „axă a răului”, alături de Rusia și China. De ce nu poate risca să-l atace

0 82

Când președintele american Joe Biden a trimis portavioane în Orientul Mijlociu după ce Hamas a atacat Israelul luna trecută, el a avut un mesaj pentru Iran și aliații săi: „Nu vă băgați. De atunci, au existat atacuri asupra Israelului și a forțelor americane din regiune din partea unei rețele de miliții aliate Iranului, dar conflictul nu s-a transformat într-o conflagrație regională.

Pe fundalul războiului din Fâșia Gaza dintre Israel și Hamas, o rivalitate mai largă și potențial mai periculoasă a SUA cu Iranul crește. Abandonând abordarea „presiunii maxime” asupra Iranului din era Donald Trump, administrația Biden a căutat să detensioneze în liniște tensiunile în ultimele luni. Cu toate acestea, astăzi Iranul nu numai că salută atacurile Hamas și amenință interesele americane prin marionetele sale.

De asemenea, pare să acționeze în cooperare tacită cu Rusia și chiar China, care fac parte din grupul autocrațiilor. Acest lucru ridică semne de întrebare serioase dacă Biden va fi capabil să dezvolte o nouă strategie pentru Orientul Mijlociu, notează The Economist.

Din 7 octombrie, abordarea Iranului a fost de a ridica tensiunile fără a provoca o confruntare totală. Teheranul spune că nu are nicio implicare directă în planificarea sau executarea masacrelor Hamas, o afirmație susținută în mare măsură de declarațiile publice americane și israeliene. Atacurile sporadice asupra Israelului de către milițiile pro-iraniene Houthi din Yemen și atacurile cu drone asupra bazelor americane din Irak și Siria de către milițiile locale au ridicat temperatura, dar nu au atins punctul de fierbere.

Iranul speră să-și sporească influența și să deraieze planurile de apropiere între SUA, Israel și statele din Golf

Iranul încearcă acum să maximizeze dividendele diplomatice pe măsură ce lumea trece de la oroarea atacului Hamas la agonia palestinienilor care se confruntă cu represaliile israeliene. Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdullahian participă la consultările regionale la fel de activ ca secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken. Multe țări cer Iranului să intervină, fie pentru a opri conflictul, fie pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata