Pentru Dodon, legea nu-i lege. Va purta oricum panglica Sf. Gheorge

0 144

Fostul președinte, Igor Dodon, spune că va sfida interdicția adoptată parlament împotriva unor simboluri care ar promova războiul și va purta de 9 mai panglica în dungi negre și portocalii folosită de Rusia ca simbol al victoriei în Al Doilea Război Mondial.

Dodon a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook pe 8 aprilie, la o zi după ce deputații PAS au interzis, printr-o modificare la Codul Contravențional, „simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității”.

Printre aceste simboluri au fost enumerate panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” folosite de trupele ruse care au invadat Ucraina pe 24 februarie.

În postarea sa, Dodon a scris că va purta „panglica Sfântului Gheorghe” la festivitățile de Ziua Victoriei, pe 9 mai, adăugând: „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z si V”.

Potrivit amendamentelor adoptate de parlament, care mai trebuie promulgate de șefa statului, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau zeci de ore de muncă în folosul comunității și cu amenzi de până la 18 000 pentru persoane juridice.

Deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a spus la o conferință de presă în marginea ședinței parlamentului din 7 aprilie că simbolurile interzise „sunt folosite pe teritoriul R. Moldova inclusiv pentru a justifica agresiunea militară asupra Ucrainei”.

Carp, unul din autorii interdicției, a mai spus că aceasta „nu are nimic în comun cu Al Doilea Război Mondial, victimele căruia trebuie comemorate”, sau cu Ziua Victoriei, marcată pe 9 mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata