„Pentru ei, nu ești o ființă umană, ci un animal”. Foști deținuți acuză că în închisorile din Rusia se practică tortura

0 94

Bătăi continue și abuzuri sexuale extreme, asta spun unii deținuți că se întâmplă în închisorile din Rusia. Activiştii pentru drepturile omului au publicat dovezi în acest sens și afirmă autoritățile trebuie să-și asume responsabilitatea. Un centru de corecție din orașul Saratov a intrat în atenţia activiştilor care acuză oficialitățile că închid ochii la ceea ce se întâmplă acolo. Și, precizează ei, abuzurile nu se limitează doar la acel centru.

Amintirile îi revin lui Ruslan Vahapov de fiecare dată când trece pe lângă aceste ziduri. A fost închis în centrul corecțional din Iaroslavl, un oraș rusesc de pe Volga, la aproximativ 300 de kilometri de Moscova. A fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru tratament indecent față de minori, acuzaţie pe care a negat-o mereu. Bărbatul susține că timpul petrecut după gratii a fost plin de violență și umilinţe.

„În 2012, am fost adus aici în arest preventiv. Fereastra mea era acolo. Eram nefericit, a fost greu din punct de vedere psihic”, își începe povestea fostul deținut Ruslan Vahapov. Spune, însă, că perioada de detenție a fost nimic comparativ cu ceea ce avea să urmeze.

Fost deținut: „Am fost lovit pe spate, în zona rinichilor”

„În primele șase sau șapte luni, nimeni nu s-a atins de mine. Dar mai târziu, când am fost mutat în centrul de corecție, am fost bătut la doar zece minute de la sosire.  Am ținut de guler și lovit cu bastonul. Am fost lovit pe spate, în zona rinichilor… O dată, de două ori, de zece ori. Asta s-a întâmplat imediat ce am coborât din mașina de poliție. Tratamentele de genul ăsta sunt o practică obișnuită în aproape toate instituțiile de corecție”, susține Ruslan Vahapov.

Bărbatul arată chiar un filmuleț cu urmele lăsate pe corpul său de toate aceste bătăi. O vede ca pe o dovadă a utilizării sistematice a violenței în închisoare.

„Ei fac asta ca să te umilească, să-ţi arate că din punctul lor de vedere nu reprezinţi nimic. Absolut nimic. Vor să-ţi demonstreze că îți pot călca drepturile în picioare. Pentru ei, nu ești o ființă umană, ci un animal”, relatează fostul deținut.

Apar dovezi ale abuzurilor

E foarte posibil ca momentele prin care a trecut Ruslan să nu fie un caz izolat. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, aceste videoclipuri și fotografii sunt o dovadă a presupuselor violențe și abuzuri sexuale de la închisoarea Saratov, din sudul Rusiei.

Un fost deţinut a trimis un material către organizația pentru drepturile omului Gulagu.net. Tehnician IT, el ar fi lucrat ca programator în închisoarea Saratov. În acest fel a obținut acces la fotografii, videoclipuri și documente.

Vezi reportajul video AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata