Pericol ”clar” şi ”iminent” al unei intervenţii militare ruse, afirmă premierul britanic. A atras atenția și asupra Republicii Moldova

0 191

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, marţi, la Kiev, că există un pericol ”clar” şi ”iminent” al unei intervenţii militare ruse în Ucraina, avertizând că Administraţia de la Moscova ameninţă şi alte state, inclusiv Republica Moldova şi Georgia, relatează AFP. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, că un conflict militar cu Rusia nu ar implica doar Ucraina, ci ar duce la un război pe scară largă în Europa.

”Este un pericol clar şi prezent, vedem un număr mare de soldaţi desfăşuraţi, vedem pregătiri pentru tot felul de operaţiuni în concordanţă cu o ameninţare militară iminentă”, a declarat premierul Johnson într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul britanic a apreciat de asemenea că este ”vital”’ ca Moscova ”să facă un pas înapoi şi să aleagă calea diplomaţiei”, avertizând că o intervenţie militară în Ucraina ar fi ”un dezastru pentru Rusia şi pentru lume”.

”Este vital ca Rusia să facă un pas înapoi şi să aleagă calea diplomaţiei şi cred că este încă posibil. Suntem pregătiţi pentru dialog, desigur, dar sancţiunile sunt pregătite”, a spus, de asemenea, liderul britanic în cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele ucrainean.

„Vladimir Putin încearcă să impună o nouă Ialta şi o zonă de influenţă”, a adăugat premierul britanic, avertizând că ambiţiile Rusiei vor continua. „Nu va fi doar Ucraina, trebuie să ne gândim la Georgia, Republica Moldova şi alte ţări”, a atras atenţia Boris Johnson.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, că un conflict militar cu Rusia nu ar implica doar Ucraina, ci ar duce la un război pe scară largă în Europa. Zelenski a afirmat că în timpul întrevederii cu premierul britanic au fost discutate măsuri de diminuare a conflictului cu Rusia, adăugând că nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla în continuare în criza dintre Ucraina şi Rusia.

Președintele ucrainean  a mai precizat că Ucraina adoptă o abordare responsabilă faţă de acordul de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei, dar nu a fost de acord cu Rusia cu privire la secvenţierea modului în care acordul ar fi pus în aplicare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata