Personajul influent din administrația SUA care blochează sistematic ajutorul pentru Ucraina. „Nimic nu-l întărâtă pe Putin mai tare decât slăbiciunea și ezitarea”

0 82

Un reputat specialist în economia țărilor din Europa de Est publică o analiză complexă a situației ajutorului militar acordat de SUA Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei. Anders Åslund este cercetător senior la Stockholm Free World Forum și profesor adjunct la Universitatea Georgetown. De-a lungul carierei a consiliat atât guvernul rus, cât și pe cel ucrainean.

Åslund a redactat o analiză pentru publicația Kyiv Post, în care prezintă amănunte de culise despre negocierile purtate în SUA pentru a stabili ajutorul militar acordat Ucrainei.

Expertul sintetizează istoria relațiilor SUA-Ucraina-Rusia din ultimele trei decenii, evidențiind greșelile uriașe făcute de toți președinții instalați în această perioadă la Washington.

„După doi ani de război foarte sângeros provocat de Rusia în Ucraina, Statele Unite, ca singură superputere și principal furnizor de arme al Ucrainei, trebuie să își reevalueze acțiunile.

Ucraina a oprit cu succes invazia Rusiei, dar nu a reușit să elibereze poporul aflat sub ocupația rusă. Occidentul ar fi putut face mult mai mult. Este timpul să vă întrebați ce a greșit și ce ar trebui să facă în plus. Statele Unite trebuie să precizeze o strategie clară cu privire la Ucraina și Rusia.

De ce a ținut cele mai importante arme strategice și, în schimb, a alimentat cu țârâita armata ucraineană? Acest lucru a costat viețile a mii de bărbați și femei. De ce nu a trimis Statelor Unite rezervele de arme, astfel încât Ucraina să fi putut câștiga rapid în 2023? De ce să permită rușilor răgaz să-și construiască apărarea?

Întorcându-se în 1991, Statele Unite au atacat Ucraina (n.r. – după declararea indepedenței) la fiecare pas, în ciuda prietenei afișate. În august 1991, președintele George H.W. Bush a avertizat împotriva independenței Ucrainei în parlamentul ucrainean.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, secretarul de stat James Baker a instigat politica de concentrare în Rusia a tuturor armelor nucleare din regiune.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata