Peste 100 de persoane, inclusiv deputați socialiști și comuniști, riscă amenzi după ce au purtat panglica interzisă negru-oranj
Peste 100 de persoane, inclusiv deputați, au încălcat luni, 9 mai, legea care interzice purtarea panglicii negru-oranj și riscă să fie amendate. Declarațiile au fost făcute de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.
Aveam identificate 103 de persoane în privința cărora sunt înregistrate materiale pentru procesare și examinare ulterior în procedură contravențională. Plus la acestea, mai avem încă 36 de persoane cu care suntem în procedură de verificare și identificare a acestor persoane. Mai simplu spus, identitatea acestora încă nu ne este cunoscută, dar avem toate profilurile persoanelor date. Urmează ca în timpul imediat următor să întreprindem toate măsurile de a identifica și aceste persoane. Din aceste persoane, în privința a 12 cetățeni deja a fost întocmit procesul verbal contravențional, doar la ziua de astăzi, excludem perioada anterioară, inclusiv în privința acelui mijloc de transport care se deplasa astăzi spre municipiul Chișinău cu panglica alipită”, a declarat Cernăuțeanu.
Șeful IGP precizează că în privința a 10 deputați au fost pornite proceduri contravenționale după ce au purtat panglica interzisă negru-oranj. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, și aleșii locali din Găgăuzia, care au votat o nouă rezoluție prin care au permis utilizarea panglicilor negre-oranj pe teritoriul autonomiei, de asemenea, vor fi documentați.
„Avem documentate sau fixate și persoane cu funcții de răspundere, persoane cu demnitate publică (deputați n.red.). În Chișinău avem 10 persoane din categoria respectivă. La șetapa actuală, este procedura contravențională pornită. Urmează ca în zilele următoare toate aceste persoane deja să fie citate și documentate în procedură contravențională. Avem și persoane cu funcții de demnitate publică – deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei. Aceste persoane, la fel, sunt pasibile de răspundere contravențională. Parlamentul R. Moldova nu a adoptat o lege deregatorie pentru anumite persoane că sunt absolvite de răspundere pentru fapta respectivă. Deci, toate persoanele respective vor fi pasibile de răspundere”, a precizat Cernăuțeanu.